[ Annons ]

Prisutvecklingen på el, värme, vatten, avlopp och avfall har varit tre gånger snabbare än konsumentprisindex, KPI, de senaste 20 åren.
Publicerat 25 november, 2015

178 000 kronors skillnad i två kommuners fastighetsavgifter

Prisökningen på el, värme, avfall och VA-taxor – alltså vatten och avlopp – har varit tre gånger så hög som övriga priser i samhället under de senaste 20 åren. I en ny rankning skiljer årsavgiften 178 000 kronor mellan kommunerna i topp och i botten. ”Oförsvarbart” sammanfattar Fastighetsägarnas näringspolitiska expert.

En ny undersökning av taxor och avgifter från Nils Holgerssongruppen visar att kostnaderna för el, värme, avfall, vatten och avlopp under de senaste 20 åren ökat tre gånger snabbare än andra kostnader i samhället.

[ Annons ]

Bristande konkurrens är huvudförklaringen till den kraftiga prisutvecklingen. Detta, i kombination med kommande planerade höjningar oroar Fastighetsägarna, en av organsationerna i Nils Holgerssongruppen.

– Det är oroväckande att priserna på el, värme, vatten och avlopp samt avfall ökat så kraftigt, samtidigt som vi vet att ytterligare höjningar redan aviserats på många håll. För att motverka en fortsatt stark prisutveckling behöver både konkurrensen och kontrollen bli bättre, säger Rikard Silverfur, näringspolitisk expert på Fastighetsägarna Sverige.

Prisutvecklingen på taxor och avgifter skiljer sig dessutom avsevärt mellan kommunerna. Å ena sidan finns det kommuner som i princip följt KPI, som till exempel Stenungsund med en ökning på endast 25 procent. Å andra sidan finns det kommuner med betydligt mer dramatisk utveckling, som till exempel Västerås med en ökning på hela 114 procent.

– Den ojämna prisutvecklingen har gjort att den totala kostnaden för el, värme, vatten och avfall nu varierar med 178 000 kr per år för vår typfastighet mellan landets dyraste och billigaste kommun. Det är inte försvarbart och visar tydligt på behovet av öka konkurrensen och släppa in fler aktörer på de här marknaderna, säger Rikard Silverfur.

Kommuner med högst prisutveckling 1996-2015

1.         Västerås 114 procent
2.         Kiruna 113 procent
3.         Knivsta 106 procent
4.         Norrköping 103 procent
5.         Lund 101 procent

Kommuner med lägst prisutveckling 1996-2015

1.         Stenungsund 25 procent
2.         Borlänge 27 procent
3.         Skara 29 procent
4.         Vaggeryd 33 procent
5.         Ljungby 36 procent

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]