[ Annons ]

Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd. Foto: Loke Roos
Publicerat 20 september, 2023

12 procents hyresökning målet även i Skåne

Precis som kollegorna i Stockholm och Göteborg går Fastighetsägarna Syd ut med krav på 12 procents högre hyra nästa år i Malmö och Helsingborg.

Inom ramen för den så kallade trepartsmodellen är Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna överens om vilka faktorer som ska ligga till grund för att beräkna kostnadsutvecklingen för att äga och förvalta hyresrätter. De senaste tre åren har kostnaderna, enligt modellen, ökat med 14 procent. 

Utgångspunkten är att hyrorna måste utvecklas i takt med kostnaderna, säger Magnus Hulthe Andersson, näringspolitiskt ansvarig, Fastighetsägarna Syd:

[ Annons ]

– Både branschen och hushållen är hårt pressade, men om fastighetsbranschen inte får kostnadstäckning är det våra hyresgäster som drabbas när fastighetsägare tvingas till neddragningar och måste skjuta fram åtgärder som bidrar till trivsel, trygghet och nöjdhet.  

Fastighetsägarna menar också att hyresgästerna är inställda på att hyrorna i år kommer att behöva höjas mer än normalt. Stöd för det finns i en aktuell Novusundersökning, gjord på uppdrag av Fastighetsägarna och genomförd bland 500 svenska hyresgäster.

82 procent av de tillfrågade svarade där att de förväntar sig en höjning som är lika stor eller större än föregående år. Av de som förväntar sig mer i hyreshöjning än förra året uppger sex av tio hyresgäster att de skulle ha lätt för att klara det ekonomiskt. En av tio hyresgäster uppger att de skulle ha mycket svårt att klara en större höjning än förra året.   

– Undersökningen visar att hyresgästerna är förberedda på att hyran kommer att behöva höjas mer än vad vi varit vana vid de senaste åren och att majoriteten skulle klara det. Men för de hyresgäster som befinner sig i en väldigt ansträngd ekonomisk situation måste det finnas ett starkt socialt skyddsnät, till exempel behöver bostadsbidraget utvecklas och moderniseras, säger Magnus Hulthe Andersson. 

När kravet på 12 procents hyreshöjning i landets två största städer presenterades förra veckan sade Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström till TT att kravet troligen mest handlade om en positionering.

– Man går ut högt för att man tror att det ska ge fördelar i förhandlingarna. Men det är ett helt orimligt krav som de kommer med. Vi ska komma ihåg att hyresgästerna kommer från ett år med den högsta hyreshöjningen på 30 år. Det är tufft redan nu, det här skulle totalt slå sönder ekonomin för väldigt många hyresgäster.

Sannolikt kommer det bli hårda förhandlingar, men Fastighetsägarna Syd hoppas att de kan avslutas i god tid innan årsskiftet, så att hyresgästerna vet hur hög hyran blir inför nästa år.  

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]