För nyblivna hundraåringen Ica är det viktigt att koncernen erbjuder sina handlare den bästa miljön att verka i. – Det som är bra för dem är bra för oss, säger Lena Boberg, vd för Ica Fastigheter, en av Sveriges största handelsfastighetsägare med förvaltning av 800 000 kvadratmeter.
Den röda färgen, (finns det något som heter Ica-rött?), syns överallt i fastigheten på Svetsarvägen i Solna. I bottenplanet, där en stor Ica Maxi huserar, har kunderna börjat strömma till denna fredagseftermiddag. Två plan upp i Ica:s huvudkontor sitter Lena Boberg, vd för Ica Fastigheter. På fönstret ut mot gatan tornar en gigantisk Ica-logotype upp.
– Det är faktiskt inte vår fastighet, säger hon med ett leende. Vi sitter i ett av Fabeges hus. Och snart ska vi flytta till Arenastaden och hyra in oss hos dem även där.
Lena Boberg påpekar att Ica Fastigheter inte finns till eller driver affärer på samma sätt som många andra kommersiella fastighetsbolag.
– Vår primära uppgift är att se till att Ica-handlarna ska få de bästa förutsättningarna att bedriva sina affärer. Det som är bra för dem är bra för oss, säger hon med den självklarhet som präglar all verksamhet i denna jättekoncern som omsatte 104 miljarder kronor förra året och som i år fyller 100 år.
Nu är inte Ica Fastigheter till närmelsevis så gammalt, bolaget bildades 1991. Lena Boberg har funnits på plats sedan 2007 då hon tillsattes som ekonomidirektör, tre år senare blev hon vd. Innan Ica var hon ekonomidirektör på Skandrenting i tio år – ett fastighetsbolag med säte i Stockholm.
Mest spännande i vår bransch är att man kan påverka hur miljön ser ut och tillvaron för folk. Det är inte fastigheten i sig som är viktigast – det är livet i och kring den.
– Där fick jag min första kontakt med fastigheter. När jag var klar med mina ekonomistudier på Stockholms universitet 1993, direkt efter fastighetskrisen, var väl inte fastigheter kanske det som lockade mest. Då var jag mer inne på att jobba med marknadsföring.
[ FAKTA ]
Lena Boberg
Ålder: 46 år.
Född: Uppvuxen i Huvudsta, Solna.
Bor: Täby (där det ska öppnas en ny Ica Maxi i Arninge).
Utbildning: Stockholms universitet, ekonomi.
Familj· Man, två döttrar som är 11 och 13 år gamla.
Senast lästa bok: ”Den som stannar, den som går”. Näst sista delen i Elena Ferrantes serie ”Min fantastiska väninna”.
Mycket har förstås hänt i branschen under de snart tjugo år som Lena Boberg verkat i den. Från att mest haft fokus på det fysiska, väggar och tak, till idag mer vad lokaler är till för och hur man bäst skapar de miljöer som människor vill vistas i.
– Mest spännande i vår bransch är att man kan påverka hur miljön ser ut och tillvaron för folk. Det är inte fastigheten i sig som är viktigast – det är livet i och kring den. Det skapar värdet för fastigheten, inte väggarna i sig, säger Lena Boberg.
Hon ser även att fastighetsbolagen gått från att vara tämligen anonyma till att bygga varumärken.
– För några år sedan såg man sällan en fastighetsägare som skyltade med sitt namn på områden de ägde och förvaltade, men nu är det vanligt, säger hon och pekar ut mot andra sidan gatan där en av fastighetskollegorna satt sin logga på fasaden.
En tydlig förändring är också att allt fler kvinnor finns i ledande positioner. Från att ha varit en helt mansdominerad verksamhet är nu fastighetssektorn den bransch som kommit längst i Allbrights mätningar, i alla fall om man ser på representation i börsbolagens ledningsgrupper.
Hur tycker du det har det påverkat branschen?
– Det är svårt att säga vad som är vad, och jag tror inte att kvinnor är på ett sätt och män på ett annat sätt. Men fler kvinnor i ledningen skapar nog mer dynamik och kanske har vi sett till att fler mjuka värden har kommit in, och att branschen är mer kundfokuserad. Mångfald är alltid viktigt, det gäller inte bara om man är kvinna eller man, ung eller gammal.
Lena Boberg vill gärna tala om Ica Fastigheter som en del av samhällsbygget, inte bara som en leverantör av funktionella lokaler till handlarna. I flera projekt, som i Backaplan i Göteborg och i Årsta i Stockholm, planerar även Ica Fastigheter för bostäder och annan service. På en markanvisning i Lund som bolaget vunnit ska det byggas bostadsrätter, LSS-boende, bibliotek och så förstås en Kvantumbutik. Det är inte i första hand med omtanke om bostadsförsörjningen som ett bolag som Ica Fastigheter ger sig in i den nischen.
– Vi har inte, som till exempel Ikano, något mål att även bli ett bostadsbolag. Men vi tänker mer helhet och vill bygga plats och inte bara butik. Handel attraherar trafik, långa öppettider gör att människor är på plats och ger trygghet. Skapar vi trivsamma platser blir det förstås även bra för Ica-butiken, säger Lena Boberg.
En läxa Ica lärde sig efter Lehmankraschen var att opportunistiska fastighetsbolag lämnade
marknaden lika hastigt som de hade kommit in. Då är det bättre att vi själva har kontrollen.
Många frågar sig säkert varför Ica överhuvudtaget äger och förvaltar fastigheter (totalt 800 000 kvadratmeter butikslokal). Konkurrenten Coop Sverige sålde av sina bestånd för att satsa resurserna på kärnverksamheten – handel. Lena Boberg har fått frågan förut och svaret kommer snabbt.
– Ica:s handlare ska ha fastighetsägare som ser till att de har de bästa förutsättningarna. En läxa Ica lärde sig efter Lehmankraschen var att opportunistiska fastighetsbolag lämnade marknaden lika hastigt som de hade kommit in. Det skapade problem för några av våra handlare. Då är det bättre att vi själva har kontrollen.
Men, tillägger hon, det innebär inte att de egna handlarna har lägre hyra. Det är marknadsmässighet som gäller där.
– Vår drivkraft är att vara de bästa utvecklarna, skapa marknadsplatserna med apotek, gym och annan handel och service – det gynnas Ica-handlaren av.
Kritik riktas ofta mot Ica, och även andra aktörer, för att man gör stora etableringar i externhandel som sedan slår ut stadskärnornas handel.
– Är det Maxi folk vill handla i så ska vi se till att de får det eftersom det är kunderna som bestämmer, säger Lena Boberg med den självklarhet som präglar koncernens ideologi. Nu bygger vi faktiskt inte så mycket externhandel längre, men när vi gör det fokuserar vi på att skapa en plats som ska komplettera orten eller staden, tillägger hon.
E-handeln som ökar år efter år är en hotbild för fastighetsägare som sitter tungt i handelslokaler. Hittills har den marginellt påverkat dagligvarusektorn men trenden är att vi handlar mer mat över nätet, upp med 30 procent under 2016.
Behöver då Ica så mycket mer butiksyta i framtiden?
– Om man visste det, men befolkningen ökar och med den efterfrågan på varor. Vi har i alla fall inte märkt att efterfrågan på yta har minskat. Just nu har vi noll procent vakans i de 80 000 kvadratmeter som vi hyr ut. Men visst gäller det att ha örat mot rälsen i vår bransch och vi har de senaste åren fått en bredare hyresgästbas, det kommer mer gym, restaurang och café, även service.
– Du ska veta, säger Lena Boberg, att den lokala Maxi eller Kvantum-butiken faktiskt är platsen där man träffas i många orter.
Själv köper hon ibland mat på nätet, men inte så ofta kläder. Och självklart handlar hon i en Ica, antingen den i bottenplanet på huvudkontoret, eller på Kvantum i Täby Centrum.
– Snart öppnar även en Maxi-butik i Arninge i Täby.
Det blir bevisligen mer röda färger i stadsmiljön.
Fakta ICA Fastigheter
Marknadsvärde: 16 miljarder, 2,3 miljarder nettoomsättning (2016)
Innehav: 135 fastigheter i hel- eller delägda bolag*.
Förvaltar 800 000 kvm butikslokaler varav 85 procent är uthyrt till Ica.
Anställda: 90 varav 40 är kvinnor.
Avkastning: Totalavkastning 12,6 procent inklusive de delägda bolagen.
* Ancore Fastigheter och Långeberga Logistik, ägs tillsammans med Alecta.
Ica Fastigheter äger också hälften av Secore Fastigheter tillsammans med Första AP-fonden. Ica Fastigheter äger endast drygt 10 procent av antalet Ica butiker. Det finns cirka 1 300 Ica-butiker i Sverige.