Catharina Håkansson Boman, Sverigeförhandlingen, Irene Svenonius, finanslandstingsråd, HG Wessberg, Sverigeförhandlingen och Karin Wanngård, finansborgarråd.
Publicerat 30 mars, 2017

100 000 nya bostäder i kollektivtrafiksatsning

Tunnelbana mellan Älvsjö och Fridhemsplan är den viktigaste och största delen i Sverigeförhandlingens överenskommelse med Stockholm.

Regeringens förhandlingsman HG Wessberg konstaterade att det varit lätt att komma överens när han presenterade de överenskomna kollektivtrafiksatsningarna. Resultatet är en ny tunnelbanelinje mellan Älvsjö och Fridhemsplan, förlängd Roslagsbana till City, utbyggd Spårväg syd och en tunnelbanestation i Hagalund.

[ Annons ]

– Man ska komma ihåg att Sverigeförhandlingen i första hand handlar om bostäder. Det är vad som avgör vad vi bygger, sa HG Wessberg.

Därför kommer den nya tunnelbanelinjen att vara högst prioriterad i det överenskomna paketet.

Kopplat till dessa satsningar kommer det att byggas över 100 000 nya bostäder i Stockholm.

– Nästan ett helt nytt Malmö, konstaterade HG Wessberg.

Samtliga satsningar ska vara projektstartade senast år 2026. När de väl kommer att vara klara ville HG Wessberg inte spekulera i.

De fyra kollektivtrafikobjekten har en total investeringskostnad på 30,2 miljarder kronor och finansieras av staten till 63 procent, delvis grundat på en höjning av trängselskatten. Landstingets del av finansieringen uppgår till 8 miljarder.

De kommuner som deltagit i förhandlingen är Stockholms stad, Huddinge kommun, Vallentuna kommun, Österåker kommun, Täby kommun samt Solna stad. Kommunernas medfinansiering är kopplad till värdeökningar i fastigheter i och med utbyggnaden.

– Det är glädjande att vi har kommit i mål med förhandlingen. Nu gör vi viktiga investeringar för Stockholm. Utbyggd tunnelbana och ännu fler bostäder är rätt prioritering för en stad som växer så snabbt som Stockholm. Det är ett klokt och framåtsyftande paket som vi presenterar idag, säger Karin Wanngård, finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande i Stockholms kommun.

Fakta överenskommelsen:

  • Ny tunnelbana mellan Älvsjö och Fridhemsplan med sex stationer
  • Spårväg syd mellan Flemingsberg och Älvsjö
  • Ny tunnelbanestation vid Hagalund mellan stationerna Arenastaden och Hagastaden
  • Förlängd Roslagsbana till T-centralen via Odenplan
  • Sammanlagt 100 370 bostäder byggs fram till 2035
  • Kollektivtrafikobjekten kommer att vara projektstartade senast år 2026.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]