[ Annons ]

Masthuggskajen i Göteborg är en av de stadsdelar som ingår i SGBC:s pilotprojekt. Här syns en vision för Masthamnsgatan. Illustration: Älvstaden Masthuggskajen
Publicerat 18 november, 2015

10 stadsdelar klara för Citylab Action

Sweden Green Building Council presenterar nu de tio första pilotprojekten i Citylab Action. Projekten, som kommer arbeta enligt den nya guiden för hållbar stadsutveckling, finns i mindre, mellanstora och stora städer och kommuner.

Pilotprojekten består av både befintliga och nya stadsdelar, något som har varit viktigt för samtliga aktörer under utvecklingen av Citylab.

[ Annons ]

Fakta/ citylab

Citylab är ett forum för kunskapsdelning inom hållbar stadsutveckling, organiserat av Sweden Green Building Council. Citylabs främsta syfte är att stödja stadsutvecklingsprojekt som står inför framtidens hållbarhetsutmaningar. Citylab Action innefattar ett program och guide som skapar förutsättningar för att hållbarhet beaktas i stadsutvecklingsprojekts olika skeden. Pilotprojekten kommer att medverka på tolv heldagsmöten under ett års tid och kommunicera med varandra i ett digitalt forum. Projekten kommer även att upprätta hållbarhetsprogram, handlings- och uppföljningsplaner och dela innehållet med varandra.

– Sverige sätter med Citylab en helt ny standard för utveckling av hållbara stadsdelar, säger Bengt Wånggren, vd för Sweden Green Building Council. Fokus på dialog och samarbete i en mer integrerad process i kombination med tuffa mål kommer att öka Sveriges städers försprång internationellt. Vinnarna är de som bor, jobbar och leker i svenska städer.

– Det är fantastiskt roligt att nu få använda guiden i konkreta stadsutvecklingsprojekt och att få verka för en kunskapsdelning mellan projekten. Det kommer att leda till en hållbar stadsutveckling, men också en effektiv och engagerande process för medverkande aktörer, säger Ann-Kristin Belkert, chef för Citylab hos Sweden Green Building Council.

Med i pilotfasen är Rosendal i Uppsala, Masthuggskajen i Göteborg, Albano i Stockholm, Norrtälje hamn i Norrtälje, DrottningH i Helsingborg, Täby park i Täby, Solna Business Park i Solna, Stadsläkning Lagersberg/Fröslunda i Eskilstuna, Skeppsbron i Jönköping och Barkarbystaden Tre i Järfälla.

– Akademiska Hus och Svenska Bostäder samverkar tillsammans med Stockholms universitet och KTH i utvecklingen av Albano. Genom vårt engagemang i Citylab medverkar vi inte bara till att utveckla ett gemensamt arbetssätt för en hållbar stadsutveckling i Sverige utan också säkerställa Albanos utveckling till ett hållbart campus i framkant, säger Hayar Gohary, Affärschef Albano på Akademiska Hus.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]