[ Annons ]

Bild: Sveriges Allmännytta.
Publicerat 17 maj, 2022

Sveriges Allmännytta lanserar valsajt

Bostäder för alla, bostadssocialt ansvar och tryggare områden – tre frågor som bör lyftas inför höstens val. Det menar Sveriges Allmännytta, som nu lanserar årets valsajt.

Bostadspolitiken står inför flera utmaningar, bland annat behövs fler bostäder som fler har råd med, menar Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta. På organisationens valsajt efterlyser man en socialt hållbar bostadsförsörjning, sant att otrygga bostadsområden ska bli trygga. 

–Våra medlemsföretag gör redan stora insatser här, men med bättre förutsättningar för hyresrätten kan de göra ännu mer. Allmännyttan har bidragit till att utveckla bostadspolitiken i mer än 70 år. Det ska vi fortsätta med. På valsajten lyfter vi de åtgärder som krävs för att det ska vara möjligt, säger Anders Nordstrand. 

[ Annons ]

Inför valet i höst lyfter därför Sveriges Allmännytta tre högaktuella områden:

Bostäder för alla: Att bygga fler hyresbostäder som fler har råd med är ett måste för att uppnå en mer balanserad bostadsmarknad. Men det behövs bättre förutsättningar för att bygga nytt till rimliga priser i hela landet. Exempelvis en skattereform som balanserar de ekonomiska villkoren mellan upplåtelseformerna och att industrialiserat byggande underlättas.

Bostadssocialt ansvar: Allmännyttan ska ta och tar ett stort bostadssocialt ansvar genom att erbjuda ett bra boende till rimliga kostnader för alla. Men, det behövs ett omtag inom bostadspolitiken för att åstadkomma en socialt hållbar bostadsförsörjning.

Trygga områden: Sveriges Allmännyttas 316 medlemsföretag finns i bostadsområdena dygnet runt, året om och bidrar på många sätt till tryggare bostadsområden. Men det behövs än mer samverkan, bättre kommunal service, fler mötesplatser och en blandning av upplåtelseformer i områdena.

Några av de bostadspolitiska förslag som behöver bli verklighet, enligt Sveriges Allmännytta:

Genomför en skattereform som balanserar de ekonomiska villkoren mellan upplåtelseformerna.

Underlätta industrialiserat byggande.

Höj bostadsbidraget och bredda det så att det omfattar fler målgrupper samt inför en statlig hyresgaranti.

Besluta att allmännyttan inte ska behöva tillämpa lagen om offentlig upphandling.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]