Svenskarna är mest positiva till solenergi och minst positiva till kraftvärme. Det visar en undersökning från WSP, som dock flaggar för att respondenternas kunskapsnivå är låg gällande vissa alternativ.
Var ska framtidens energi komma ifrån? Det är en av de stora frågorna inför valet 2022. Analysföretaget WSP frågade därför 2 500 personer i åldrarna 18–70 år vilka kraftslag Sverige ska satsa på framöver. Respondenterna var mest positiva till solenergi, 78 procent och vattenkraft, 74 procent. 62 procent av de tillfrågade var positiva till vindkraft och 47 procent till kärnkraft. Minst positiva, 42 procent, var respondenterna till kraftvärme, något som Ellen Huitfeldt, PR-manager på WSP tror beror på okunskap.
– Vi blev väldigt förvånade över att så få var positiva till kraftvärme, och att så många som varannan svensk inte kan ta ställning till om kraftvärme är varken bra eller dåligt. Vi tolkar det som att det finns ett stort kunskapsgap. Det kanske behövs mer information om hur det faktiskt fungerar, om det är en planerbar eller en icke planerbar energikälla eller vilket bidrag till klimatomställningen den kan stå för till exempel, säger hon.
Ellen Huitfeldt tycker att det är förvånande att kraftvärme helt saknas i den politiska debatten, när både vindkraft och kärnkraft tar så mycket plats i diskussionen.
–Jag tror inte att jag hört en enda politiker nämna kraftvärme. Det är konstigt, eftersom det är en viktig energikälla i framför allt våra större städer, säger hon.
Undersökningen visar även att svenskarna generellt är positiva till att bygga ut energiproduktionen, men endast 33 procent av de tillfrågade vill bo i närheten av den. Om det inte gäller en solcellspark, som hela 65 procent kan tänka sig att bo i närheten av.
En stor del av respondenterna, 77 procent, är även oroliga för Sveriges framtida elförsörjning, samtidigt som hela 69 procent uppger att de inte litar på att ansvariga politiker och beslutsfattare tar rätt beslut när det gäller framtida elförsörjning.
– Hela energifrågan är komplex. Dessutom har den blivit mer politiserad eftersom energiomställningen och effekterna vi ser av den väcker stor opinion. Många frågor behöver förenklas för att kunna diskuteras i media, men om vi ska ro detta i land behöver vi vara bättre på att förklara och beskriva den lite mer komplicerade bilden och få fler att förstå vad som krävs och hur det hänger ihop, säger Albert Petersson, energikonsult på WSP.