[ Annons ]

Foto: Gustav Kaiser
Publicerat 13 oktober, 2021

Stockholmshem flyttar träd i Rinkeby

När Stockholmshem skulle riva ett garage i Rinkeby riskerade de gamla träden på platsen avverkning. Men nu flyttas i stället de 50 år gamla träden i stället till en annan plats.

Enligt det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem vore det ett slöseri med resurser att ta ned stora och friska träd, som renar luften, ger skugga vid värmeböljor, fångar regnvatten, tar upp stora mängder koldioxid och bibehåller den biologiska mångfalden.

– Det påverkar också miljön negativt. Därför räddar vi träden och flyttar dem till en plats i närheten. Och vad passar bättre än att göra det när Rinkeby fyller 50 år, säger Björn Ljung (L), styrelseordförande i Stockholmshem.

[ Annons ]

De 50 år gamla lönnarna på Ljungbyplan i Rinkeby flyttas med hjälp av en specialmaskin till andra platser inom området i stället för att avverka dem. Det här den första stora trädflytten för både Rinkebys och Stockholmshem.

– Detta är vår första trädflytt och ett pilotprojekt. Vår förhoppning är att kunna bevara friska träd där det är möjligt som en del av vårt hållbarhetsarbete i framtida projekt. Trädflytten görs med medel från vår interna klimatfond och har möjliggjorts tack vare ett fint samarbete mellan olika delar av Stockholmshem och externa samarbetspartners, säger projektledare Mikaela Ericsson på Stockholmshem

Så går det till: 

Flytten omfattar totalt tio lönnar med ett stamomfång mellan 60 och cirka 130 cm.

Träden flyttas av Nordisk Trädflytt som är specialiserade på att flytta och återplantera stora träd.

Träden är härdade över lång tid och därför stresståligare än plantskoleträd vilket gör att de kan flyttas.

Träden lyfts upp med rötterna och flyttas inom området, Ljungbyplan i Rinkeby

Ett träd tar 30–90 min att flytta

Först grävs en grop där trädet som flyttas ska stå, trädet som ska flyttas tas upp och sätts sedan ner i gropen. Det riktas upp och eftervård och skötsel startar.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]