Foto: Shutterstock
Publicerat 15 mars, 2023

Populär laddbox återkallas

Elsäkerhetsverket inför ett säljförbud på en populär laddbox. Anledningen är bland annat att modellen brister i säkerheten.

Laddboxarna Easee Home och Easy Charge finns installerade på runt 100 000 platser i Sverige. Men nu får de säljförbud, sedan Elsäkerhetsverket upptäckt att modellernas jordfelsbrytarlösning och DC-skydd inte uppfyller kraven i de standarder som utrustningen är deklarerad för. 

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare i stället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

[ Annons ]

De modeller som fått försäljningsförbud ska nu återkallas från återförsäljare, och tillverkaren är dessutom skyldig att åtgärda bristerna på installerade laddboxar.

Beslutet innebär också att tillverkaren är skyldig att åtgärda brister på redan installerade laddboxar. Vilken typ av åtgärder som kommer att tas är upp till tillverkaren att ta tag i.

Elsäkerhetsverket uppmanar även tillverkaren att kontakta sina kunder för att komma överens om åtgärd.

– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]