Bostadsminister Andreas Carlson menade att den nya rapporten Nationellt Ledtidsindex kan bli en viktig del i arbetet att förenkla och snabba på byggprocesserna.
Det finns uppenbarligen ett stort intresse för vad som kan göras åt dagens ofta långa ledtider när landets kommuner ska ta fram detaljplaner och bygglov. När den nya rapporten Nationellt Ledtidsindex presenterades under onsdagen var det fullsatt hos Stockholms Handelskammare.
Nationellt Ledtidsindex har ambitionen att bli en ny årlig kartläggning av detaljplane- och bygglovsprocesserna hos landets kommuner. Den första rapporten har granskat 48 av landets kommuner och visar att de totala ledtiderna för detaljplaner och bygglov kan variera mellan 3 år (Gävle) till 6,6 år (Höganäs).
Bakom Nationellt Ledtidsindex står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna. Bygg i Tids ordförande Nancy Mattsson sa sig vara närmast euforisk över att det nu faktiskt finns fakta på bordet.
– Hittills har vi i många år anat, trott och spekulerat kring varför skillnaderna i ledtider är så stora mellan kommuner. Men vi har faktiskt inte vetat vad som faktiskt fungerar och vilka reformer som haft verklig effekt. Det är anmärkningsvärt för ett ingenjörsland som Sverige faktiskt är att vi inte skaffat modeller för att mäta detta, sa Nancy Mattsson.
Hon menar att man genom att mäta och kontinuerligt följa upp hur effektivt detaljplane- och bygglovsprocesserna bedrivs, så kan kommunerna lära av varandra och hitta de förbättringsåtgärder som kan möjliggöra för fler bostäder.
Bakom ryggen på bostadsminister Andreas Carlson gick det att, genom det stora fönstret ut mot Hamngatan, ana ett av de få byggen som trots allt är i full gång. Han talade om ett angeläget initiativ och en viktig markering i tämligen usla tider för byggande.
– Det är positivt att flera aktörer nu tillsammans kommit fram till detta ledtidsindex som pekar på vad det finns för förbättringspotential och som pekar på de goda exempel som finns, sa Andreas Carlson.
Här är det uppenbart att bostadsministern känner att han spelar på hemmaplan. Andreas Carlson kunde peka på att regeringen redan sjösatt ett flertal utredningar kring regelförenklingar och andra problem som adresseras i den aktuella rapporten.
–Vi är i ett läge där byggtakten sjunker dramatiskt. Högre räntor gör att kapitalet som är uppbundet i projekten är förenade med större kostnader. Då blir det än mer prioriterat att det offentliga gör allt, ja allt, för att eliminera varje extra dag, vecka, månad i ett bostadsprojekt som tillkommit på grund av för långa ledtider.
Här var han dock optimistisk. Andreas Carlson lyfte att regeringen tillsatt en statssekreterargrupp för att samordna byggpolitiken mellan de olika parlamenten och menade att hans möten med branschen visar att det finns en kraft och vilja till förändring.
– Men jag står inte här och skyller ifrån mig. I regeringen ska vi göra allt för att bidra till att korta ledtiderna. Men mitt budskap är att det måste göras mer inom befintligt regelverk och där visar rapporten på att det finns stor potential, sa Andreas Carlson.
Där var Martin Lindvall, samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, optimistisk kring möjligheterna att faktiskt kunna driva ett reformarbete.
– Bygg- och bostadsmarknaden är fylld av komplexa frågor. Detta är inte en av dem. Jag är ganska optimistisk. Från politiken har man haft ögonen på dessa problem ganska länge och det är inte frågor som kommer att fälla en regering, sa Martin Lindvall.
En särskild hedersutmärkelse gick till Lund, för att vara en större kommun med högt tryck men som ändå lyckas hålla korta tider på ett kostnadseffektivt sätt. Stadsbyggnadsdirektör Hans Juhlin kunde inte medverka på plats, men på telefon sa han till Fastighetstidningen att Ledtidsindexet ger kommunerna, som i dag arbetar på väldigt olika sätt, möjligheter att lära av varandra och hitta nya metoder för att trimma processerna.
Lund återfinns i topp tio. Hans Juhlin säger att man här har vinnlagt sig om att bygga förtroende mellan kommun och byggaktörer.
– Genom en tydlig och öppen dialog får man bra koll på förutsättningarna. På så vis blir förväntningarna rimliga. Det är också viktigt att vara proaktiva genom att ha en långsiktig och väl förankrad strategi för vad kommunen vill i sin samhällsbyggnadsprocess. Jag pratar ofta om kommunen som möjliggörare. Vi har en viktig myndighetsroll, men vi har lika stort ansvar att leverera god service och förutsättningar för utveckling och tillväxt, sa Hans Juhlin.
Om han får önska reformer på det rikspolitiska planet så är det att göra något åt de ofta långa överklagandeprocesserna.
– Vi ska såklart undvika att hamna där. Men ibland sker det ändå, och den handläggningen borde kunna snabbas på rejält.
Bostadsminister Andreas Carlson undvek att precisera hur lång, eller snarare kort, tiden från idé till första spadtag bör vara.
– Men tre år, som är den kortaste ledtiden i rapporten, är väl ett bra riktmärke.
Nancy Mattsson ansåg inte att det är tillräckligt. Dryga två år anser hon borde vara fullt tillräckligt.
– Lågt bostadsbyggande slår hårt mot både arbetsmarknad och tillväxt. De långa ledtider vi har i dag gör mig därför orolig. Det betyder att projekt som nu startar får sitt utfall först om fem till sex år. Det innebär att vi kommare att missa att komma igång med projekt när konjunkturen faktiskt vänder. Då riskerar vi att fördjupa och förlänga problem, sa Nancy Mattsson.