[ Annons ]

Lisa Norrström är en av de unga som flyttat in en HSB Dela-lägenhet i Göteborg. Nu kommer konceptet till Skåne. Foto: HSB.
Publicerat 11 oktober, 2021

HSB lanserar Dela i Skåne

HSB lanserar konceptet Dela i i Skåne. Därmed kan unga köpa endast halva lägenheten men samtidigt, genom stöd av HSB, bo i hela lägenheten.

HSB har redan introducerat ett pilotkoncept, och nu har turen alltså kommit till Skåne. Först ut är Hököpinge i Vellinge kommun. Under vintern startar försäljningen av HSB brf Sockerpärlan, där fyra lägenheter omfattas av HSB Dela. Näst på tur är bostadsrättsföreningen Kalk vid Kalkbrottet Limhamn med planerad säljstart efter årsskiftet, där åtta lägenheter omfattas av den nya modellen.

– Det känns fantastiskt att vi nu kan erbjuda HSB Dela till våra unga bosparare. Att det sammanfaller med att amorteringskravet återinförs är dock olyckligt. När vi underlättar för unga gör staten det motsatta, säger Michael Carlsson, vd HSB Malmö.

[ Annons ]

Av de som deltagit i pilotprojektet i Göteborg uppger nära 80 procent att de inte skulle ha kunnat köpa bostaden om det inte vore för samägarmodellen HSB Dela.

– HSB Dela är här för att stanna. Det är glädjande att vi kan erbjuda detta i två kommuner samtidigt, Vellinge och Malmö. Dessutom är det flera projekt på gång runt om i landet, säger Michael Carlsson.

Om HSB Dela 

HSB Dela är tillgängligt för HSB:s bosparare i åldern 18-29 år. HSB går in som delägare i unga vuxnas bostadsköp med 50 procent. Utöver den vanliga köpprocessen tecknas ett tioårigt samägandeavtal med HSB. När som helst efter upplåtelsen kan den unga vuxna välja att sälja bostadsrätten. Då säljs också HSB:s andel. Tidigast fem år efter tillträdet kan köparen ansöka om att köpa ut HSB:s del. Senast tio år efter tillträdet ska den unga vuxna ha köpt hela lägenheten eller bostadsrätten ha sålts vidare till marknaden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]