[ Annons ]

Foto: Atrium Ljungberg.
Publicerat 13 oktober, 2021

Gränbystaden jubilerar med utställning

Gränbystaden fyller 50 år. Det firar man med utställningen Från 70-tal till framtidsstad, samtidigt som fastighetsägaren Atrium Ljungberg planerar för 700 nya bostäder och 2 000 arbetsplatser i området.

Gränby Centrum slog upp portarna för första gången i oktober 1971. Sedan dess har den blivit något av en andra stadskärna i Uppsala. Och området fortsätter att utvecklas. Under visionen ”Den framtidssmarta staden” planeras nu för 700 nya bostäder och 2 000 arbetsplatser. 

Tillsammans med Uppsala kommun samverkar Atrium Ljungberg för att Gränbystaden ska bli en av fem stadsnoder i enlighet med översiktsplanen för Uppsala. Stadsnoderna är lokala centrum som ska komplettera innerstaden med egna verksamheter, service, rekreation och bostäder.

[ Annons ]

– Gränbystaden är ett av våra mest prioriterade områden och har legat i framkant under 50 år. Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av en urban, spännande stadsdel. Under sommaren har vi byggstartat vårt första bostadsrättsprojekt och vi planerar att tillföra ännu fler bostäder och kontor. Närheten i en tät och attraktiv stadsdel innebär hållbarhetsvinster i form av korta transportavstånd och goda möjligheter till delningsekonomi, berättar Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

I samband med Gränbystaden fyller 50 år den 13 oktober öppnar utställningen Från 70-tal till framtidsstad vid norra entrén. Den bjuder på en mix av Gränby-kuriosa och populärkultur genom årtiondena. Bland annat får man lära sig om den japanska delegation som kom på besök till Gränby 1974 för att studera kooperativ handel. Utställningen har öppet till jul och innefattar också ett quiz där deltagare kan vinna presentkort. Under jubileumsveckan 13 – 17 oktober blir det också festligheter och kalaserbjudanden på handelsplatsen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]