[ Annons ]

Tomas Ernhagen, chefekonom på Fastighetsägarna. Foto: Magnus Glans.
Publicerat 23 maj, 2022

Ernhagen: Stormen bedarrar

Riksbankschefen Stefan Ingves flaggar för en reporänta på två procent om två år. Fastighetsägarnas chefekonom menar att Riksbankens planer kan leda till en tvärnit av den svenska ekonomin.

I söndagens avsnitt av SVT:s Agenda betonade Riksbankschefen Stefan Ingves att det höga inflationsläget kräver åtgärder och att räntan sannolikt kommer stiga i flera år. 

Han förväntar sig att reporäntan räntan om två år landar kring två procent.

[ Annons ]

Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen ser en stor risk att Riksbankens planerade räntehöjningar leder till en tvärnit i den svenska ekonomin. Därför tror han, i motsats till Stefan Ingves, att höjningsfasen avslutas redan vid årsskiftet då Riksbankens styrränta nått 1,25 procent.

– Vi tror att Riksbanken får svårt att följa sin egen räntebana. Det kommer att bli för tufft för den svenska ekonomin. Vi ser redan tecken på att en snabb försvagning är på väg. Både hushållen och företagen pressas av höga kostnader. Höjda räntor får därför stort genomslag, inte minst på bolånetagarna där många lånar med kort bindningstid, säger Tomas Ernhagen.

Även om Tomas Ernhagen gör en annan bedömning av ränteutvecklingen betonar han i den senaste konjunkturrapporten från Fastighetsägarna det mycket allvarliga läget i svensk ekonomi. Det är en utveckling där den höga inflationen under pandemin, som bedömdes vara ett snabbt övergående fenomen orsakat av leverans- och produktionsproblem, snabbt kom att permanenteras.

– Med den brutala invasionen förändrades förutsättningarna. Både Ryssland och Ukraina är betydande exportörer av viktiga insatsvaror och livsmedel. Kriget har därför haft stor påverkan på den globala ekonomin. Problemen har förvärrats av omfattande nedstängningarna i Kina i syfte att stoppa spridningen av omikron, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Liksom de flesta bedömare ser Tomas Ernhagen att tidigare prisuppgångar på energi och livsmedel förstärks och sprids vidare i ekonomin då företag försöker övervältra höga kostnader på kunderna. Även om centralbanker fortsätter att höja sina räntor för att säkra förtroendet för penningpolitiken, så kommer den höga inflationen att bita sig fast ett tag till. Fastighetsägarna räknar med att Riksbanken höjer räntan till 0,75 procent i juni. Därefter ytterligare två 25-punktershöjningar under hösten. Men om Tomas Ernhagen får rätt stannar räntan på 1,25 procent vid årsskiftet.

– Då räknar vi med att penningpolitiken haft avsedd effekt på de räntekänsliga hushållen och företagen. Konsumtionen och investeringarna har minskat och inflationen har fallit tillbaka. I så fall tror vi på en mjuklandning av ekonomin där BNP ökar med cirka 2 procent 2022 och 2023. Om Riksbanken hårdare fram riskerar vi att tvärnita den svenska ekonomin, säger Tomas Ernhagen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]