[ Annons ]

Foto: Diös.
Publicerat 30 mars, 2022

Diös satsar på återbruk

Diös lanserar Återbruk i samarbete med Diös. Syftet är att öka återbruket av material som inte längre används genom att auktioner på Tradera.

Återbruk i samarbete med Diös pilottestas i Åre och Östersund och planen är att expandera till fler städer under 2022. Idéen föddes i just Östersund och programmet har testats i både Åre och Östersund, bland annat i samband med ombyggnationen av Klättermusens kontor i Produkthuset i Åre. Försäljningen på Tradera sköts tillsammans med Jämtlands auktionsbyrå. 

–  Projektet smygstartade i oktober förra året och redan efter första mötet med Jämtlands Auktionsbyrå insåg vi att det här var något vi alla brinner för. De hade tidigare erfarenhet från liknande återbruksförsäljningar och redan dagen efter var vi tillsammans på ett bygge för att se hur vi skulle få idén att flyga, säger Mathias Tallbom, förvaltare Diös Östersund.

[ Annons ]

Överskottet från försäljningen går till utvalda lokala projekt som ska främja hållbarhet ur antingen ett socialt, miljö- eller klimatperspektiv. Just nu går pengarna från försäljningen i Östersund och Åre till Martins Minnesfond. Martins Minnesfond ger gåvor till cancerdrabbade barn och ungdomar i Jämtland-Härjedalen. Gåvan är tänkt att sätta guldkant på tillvaron och skapa en rolig stund under en jobbig sjukdomstid.

–  Vi ville hitta ett sätt att enkelt mäta hur mycket vi återbrukar. Genom detta program vi får dessutom pengar vid försäljning som kan gå till andra viktiga projekt och vi minskar kostnaderna för byggavfallet. Håll gärna utkik efter vår fina återbruks-container som just nu står på Söder i Östersund. Där i förvaras allt som auktioneras ut och det är också där köparna hämtar sina varor, säger Johannes Sjölander, projektledare, Diös Östersund/Åre.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]