Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig välkomnar Ibrahim Baylans feltryckning som möjliggjorde oppositionens begäran att genomföra en folkräkning. Det är nämligen en av de frågor organisationen vill driva på inför höstens val.
Ett tillkännagivande är inte tvingande för en regering att följa. Men tack vare att förre näringsministern Ibrahim Baylan (S) tryckte fel i riksdagsbänken är oppositionen ett steg närmare att kravet på en folkräkning kan genomföras.
Det vore också en framgång för Fastighetsägarna som länge pekat på behovet av en folkräkning och tänker sig driva på frågan inför höstens val. Frågan är om man kommer att ha samma flyt med resten av sin valplattform?
När Fastighetstidningen för en tid sedan, i samband med att Hyresgästföreningen presenterade de frågor man avser driva inför valet, berättade organisationens valledare Ola Palmgren att den medvind man upplevde i striden om nyproduktionshyra förra sommaren gav råg i ryggen. Fastighetsägarnas vd Anders Holmestig kan bara konstatera det motsatta i just denna fråga. Men även om det var ett bakslag, så upplever han att det finns ett stort intresse från politikens sida för de frågor som Fastighetsägarna driver på inför valet.
– Jag tror att debatten ändå skapade ett intresse för frågorna. Vi har lätt att få kontakt med politiker och de är nyfikna. Kanske att de just nu inte vill prata så mycket hyresfrågor, men de är intresserade av har man kan arbeta för att utveckla städer och hur man kan skapa mer boenden, säger Anders Holmestig.
Nyligen presenterade Karolina Skog betänkandet ”Sänk tröskeln till en god bostad”, med förslag som ska underlätta för de hushåll som idag har mycket svårt att komma in på bostadsmarknaden. Även om man från Fastighetsägarnas haft invändningar så tycker Anders Holmestig att utredningen gett debatten en viktig injektion.
– Man kan tycka att den borde fått ännu mer uppmärksamhet. Hon föreslår ju bland annat att man måste gå vidare och utreda större strukturella frågor, vilket vi tycker är bra. Det är nödvändigt att skapa boendelösningar även för de som idag står en bra bit från bostadsmarknaden. Och då är det inte minst viktig att skapa förutsättningar för att hyresrätten ska bli attraktiv för fler.
Vad vill ni lyfta i den diskussionen?
– Man har fastnat i gamla hjulspår där man enbart diskuterar sådant som att investeringsstöd ska öka byggandet. Jag tycker att man måste börja om från början. Vi vill diskutera hur man i grunden ser på hyresrätten som boendeform och skapar en attraktiv hyresrätt för fler.
Att lyfta hyresrättens betydelse är en av de fyra frågor som Fastighetsägarna har som mål att lyfta inför valet. De andra tre: trygghet, flexibilitet och hållbarhet.
Trygghetsfrågor spås av många kunna avgöra höstens val. Så på så vis borde det vara lätt för Fastighetsägarna att få gehör. Men Anders Holmestig konstaterar att debatten just nu är oerhört polariserad.
– Vi märker att det är lätt att ta plats i media om man pratar trygghet. Men för oss är det väldigt viktigt att försöka nyansera diskussionen och då visa vad fastighetsägare rent evidensbaserat faktiskt kan bidra till. Och då blir det svårare.
Konkreta frågor som man från Fastighetsägarnas sida vill lyfta är bland annat åtgärder mot svartuthyrning. Man drev framgångsrikt på för en ny strängare lag. Nu behöver det följas upp med ytterligare åtgärder, tycker Anders Holmestig.
– Vi vill ju gärna se att man genomför en folkräkning så att man bättre kan kontrollera vem som verkligen bor på en adress. Vi vill också att det ska bli lättare att avhysa kriminella från kommersiella lokaler. Där har vi kämpat länge för att det behöver tillsättas en utredning i en i grunden ganska okontroversiell fråga.
Klimat– och hållbarhetsfrågorna har väl, åtminstone just nu, flyttats nedåt som potentiell valfråga. Men Anders Holmestig hoppas ändå kunna få gehör. En viktig delfråga är vem som ska ansvara för vad när städerna ska klimatanpassas.
– Det kommer att kosta. Så där kan det vara svårt att få ett politiskt engagemang vare sig från regering, riksdag eller kommuner.
Anders Holmestig hoppas även få gehör för möjligheterna att producera egen el.
– Det kom lättnader som gjorde det möjligt att producera mer solel för eget bruk. Men där vill vi att man tar nästa steg så att det blir än mer attraktivt att investera i solceller.
Motargumentet att det blir en snedvriden konkurrens då energibolagen behöver skatta för sin produktion. Men Anders Holmestig menar att nyttan av att underlätta för produktion av el som man själv konsumerar är så stor att politiken borde kunna komma vidare med frågan.
– Vi har stora utmaningar med begränsad överföringskapacitet i elnäten. Om då fastighetsägare kan bli självförsörjande på el så kan den överföringskapaciteten användas av andra.
Ett mer flexibelt tänk behövs också när det kommer till hur själva fastigheterna används, menar Anders Holmestig. En fråga som har accelererats under pandemin.
– Här tycker jag att vi har bra dialog med politiken kring att skapa förutsättningarna för att kunna använda fastighetsbeståndet mer flexibelt och snabbfotat kunna byta användningsområde. Vi såg behovet under pandemin, men också nu när vi återigen behöver lösa behovet av flyktingboenden.
Vad konkret behövs göras menar du?
– Våra medlemmar hamnar lätt i regelverk som gör det svårt att exempelvis konvertera kontor till bostäder. Där behövs det ändringar i plan- och bygglagen som gör det möjligt att snabbare byta funktion av en byggnad. Det handlar även om att kommunernas tillstånds- och tillsynsprocesser kan vara väldigt långa. Där måste det komma signaler från rikspolitiken.
Anders Holmestig säger att det är relativt lätt att få politiker att låna ett öra – såväl vänster som höger – till mer allmänna stadsutvecklingsfrågor, men när det kommer till konkreta ändringar av plan-och bygglagen är det mer lomhört.
– Där handlar det om ett ganska stort arbete som behöver göras där politikerna behöver släppa sargen för att våga skapa lite mer flexibilitet i regelverket.