[ Annons ]

Storgatan, Sundsvall. Foto: Shutterstock.
Publicerat 25 april, 2023

De är finalister i Årets stadskärna

Sundsvall, Södertälje och Malmö. Det är de tre städer som kan kamma hem titeln Årets stadskärna, som utses för 27:e året.

Gemensamt för de tre städerna är enligt juryn för Årets stadskärna att de har arbetat strategiskt och långsiktigt för att skapa en levande stadskärna där människor trivs, känner sig trygga och välkomna.

För att kunna bli nominerad till priset krävs ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark och resultat baserat på strategier och handlingsplaner med tydliga mål, budget, genomförande i samverkan mellan det offentliga och det privata.

[ Annons ]

Vinnaren utses den 31 maj i samband Svenska Stadskärnors Årskonferens i värdstaden Helsingborg, som är förra vinnaren från 2022. Priset går till den stad som gjort störst förflyttning i sin utveckling av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. 

Enligt juryn arbetar Södertälje för att vara den självklara mötesplatsen för alla och erbjuda mångfald och puls hela dygnet. Malmö styrs av visionen att skapa en stadskärna för alla att älska och återuppleva, medan Sundsvalls ledstjärna är att tillsammans skapa plats. 

– Gemensamt för de tre finalisterna är att det finns ett brett engagemang och en tydlig och hållbar struktur för samverkan. Städernas arbete innehåller många pusselbitar som tillsammans ska skapa en trivsam och levande stadskärna. De nominerade städerna är väl införstådda med detta. Deras arbete visar på stora framsteg, målmedvetenhet och tydliga resultat, säger Annika Boman, juryns ordförande och vice ordförande i Svenska Stadskärnors styrelse.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]