[ Annons ]

Foto: Shutterstock.
Publicerat 9 juni, 2022

Brett utbud ökar tillväxten i stadskärnor

Kulturverksamheter och bredd på branscher ökar både antalet besökare och omsättningen. Det visar den färska rapporten Cityindex Insikt.

Bakom rapporten Cityindex Insikt står Fastighetsägarna och HUI Research, och den huvudsakliga slutsatsen är att en bredd i utbudet i en stadskärna är av stor vikt för tillväxten

För varje ny bransch som etablerar sig i en stadskärna ökar exempelvis antalet besökare 1–2 procent. Särskilt kulturutbudet är viktigt; när en ny typ av kulturverksamhet etablerar sig i en medelstor stad eller småstad så ökar omsättningen i genomsnitt med 4,3 procent. Ju större bredd av kulturbranscher som finns representerade, desto större ökning i omsättning.

[ Annons ]

När en ny typ av kontorsverksamhet etablerar sig i stadskärnan ökar omsättningen i genomsnitt med 3,5 procent, detta styrker vikten av en balanserad dagbefolkning, de som befinner sig i stadskärnan är viktig för omsättningen.

– Det här bekräftar att det behövs en bredd av verksamheter i stadskärnan, där kommersiella verksamheter stöttas av icke-kommersiella verksamheter. Tidigare har handeln varit den största dragaren men nu ser vi att besöksanledningarna är fler och mer varierande, säger Helena Olsson, chef stadsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm.

I rapporten lyfts det fram exempel som visar på nya mönster och synergieffekter. Vikten av branschbredd, unikitet och att följa människan är central. I en framgångsrik stadskärna arbetar stadens aktörer tillsammans för att skapa plats för möten med ökad flexibilitet och att lyfta stadslivet med kultur.

– Cityindex Insikt visar att kultur inte bara ger staden karaktär och liv under fler av dygnets timmar utan också har konkreta effekter på försäljningen och besöksflödena i stadskärnan. Detta är en viktig insikt att ta med sig för fastighetsägare eftersom detta ett nytt kundsegment för många, säger Helena Olsson.

Den nationella rapporten Cityindex Sverige släpps i början av oktober 2022.

Läs hela rapporten här

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]