Borde bostadsbranschen arbeta hårdare med hållbarhetsfrågan? Det vill Sveafastigheter ta reda på och lanserar därför Hållbarhetsbikten, där personer i branschen får lätta sina hjärtan.
Tanken bakom Hållbarhetsbikten är att den ska visa potentialen i den samlade viljan att göra mer för att ställa om till en hållbarbostadsbransch. Sveafastigheter hoppas även att bikterna ge svar på frågan om det finns fler åtgärder att göra, som av olika anledningar inte implementeras i dagsläget.
Portarna till biktbåset slås upp på hallbarhetsbikten.se den 1 juni och portarna hålls öppna till och med den 1 september. Utvalda anonyma bikter kommer att presenteras löpande på sajten.
Det finns även möjlighet att lätta sitt hjärta på plats Sveafastigheters hus på S:t Hansgatan 18 i Visby, under Almedalsveckan. Vill man bikta sig offentligt kan man göra det måndagen den 4 juli, 12:00-13:00 på samma plats.
– Kanske fångas en bikt upp av ett företag eller person som kan hjälpa till med åtgärden. Kanske ser vi ett mönster i vad som ofta inte görs och därmed kan hitta gemensamma lösningar på. Kanske kan vi påverka politiken att underlätta för bostadsbranschen att snabbare ställa om? Förhoppningen är att Hållbarhetsbikten ska sätta fingret på vad det är som skaver, för att tydliggöra och därmed snabbare kunna ställa om till en hållbar bostadsbransch, säger Moa Andersson, kommunikationschef och hållbarhetskoordinator på Sveafastigheter.
Moa Andersson berättar att Sveafastigheters egna hållbarhetsarbete sker löpande, projekt för projekt, men att det så klart finns utrymme för förbättringar. Om hon själv skulle bikta sig om Sveafastigheters arbete skulle fokus ligga på ett utvecklat arbete kring återbruk.
– Det finns alltid med man kan göra, som av olika anledningar inte blir av. Vi skulle till exempel kunna bli bättre på återbruk av byggmaterial. I höst ska vi faktiskt kika på hur vi kan återbruka betongelement, säger hon.
Moa Andersson tror att anledningen till att vissa hållbarhetsåtgärder inte genomförs är att det upplevs för krångligt eller att det blir för dyrt.
– Min förhoppning med Hållbarhetsbikten är att vi ska kunna lära av varandra om vi ser att många har samma utmaningar. Då kan vi kroka arm och hjälpa varandra framåt, säger hon.