[ Annons ]

Foto: Gustav Kaiser.
Publicerat 19 maj, 2022

Årets nybyggnation finns i Rågsved

Stockholmshems bostadshus på Hagsätravägen i Rågsved är årets nybbyggnation. Projektet fick priset tack vare bland annat samspel med naturen och innovativa och effektiva produktionsmetoder.

Det vinnande projektet omfattar 121 lägenheter i två sexvåningshus på Hagsätravägen i Rågsved i södra Stockholm. Det är också Stockholmshems första Stockholmshus, vilket är stadens egna koncepthus. Tävlingen arrangeras av Sveriges Allmännytta och syftet är att hitta och sprida goda exempel på byggande. Priset delades ut på Fastighetsdagarna i Sundsvall under torsdagen.

– Att få en vinnare där arkitektur och gestaltning är i toppklass samtidigt som hållbar teknik och effektiva byggprocesser utnyttjas i form av industriellt byggande visar på hållbart byggande i världsklass. Detta är en vinst för alla och visar hur framtidens byggande ska gå till, säger Sofia Heintz, tävlingssekreterare och nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

[ Annons ]

Totalt nominerades 14 byggprojekt från olika delar av Sverige. I juryns motivering av vinnaren stod bland annat att husen samspelar mycket fint med den omgivande naturen. 

– Ett lysande exempel på hur en till platsen vackert anpassad bebyggelse kan produceras med industriella metoder, säger Örjan Wikforss, arkitekt och professor samt medlem av årets jury.

Enligt Stockholmshem har hållbarhet har varit ett ledord för bolaget i hela projektet, och att det har lett till att husen har betydligt lägre klimatavtryck än många andra nyproduktionsprojekt. De hållbara utomhuslösningarna har finansierats genom Stockholmshem egen klimatfond samt av bidrag från Naturvårdsverket.
Med erfarenheterna från Hagsätravägen hoppas Stockholmshem kunna sänka utsläppsvärdena ytterligare och vidareutveckla dagvattenhantering, klimatanpassning, mobilitet och biologisk mångfald i nästa Stockholmshusprojekt, 125 lägenheter på Bjursätravägen i Rågsved.

– På Hagsätravägen testar vi ett stort antal mobilitetslösningar för att göra det enklare för våra hyresgäster att resa klimatsmart. För att hantera dagvatten och skyfall har vi satsat på olika hållbara utomhuslösningar, som biologiska erosionsskydd, planteringar och svackdiken med biokol, planteringar i regnbäddar och växtväggar, säger Mikaela Ericsson som lett projektet hos Stockholmshem.

Juryns motivering:

För ett mycket genomarbetat projekt ur alla perspektiv. Fin inplacering av byggnaderna i ett gammalt område. Husen samspelar mycket fint med den omgivande naturen. Den yttre planeringen av marken runt husen väl genomförd och regnvattnet omhändertaget på ett mycket genomtänkt sätt. Innovativt att använda effektiva produktionsmetoder genom industriellt byggande och samtidigt få med en hög grad av detaljering och fin gestaltning. Här finns vad som annars ofta saknas – stor omsorg i detaljer och konstnärlig utsmyckning i bostadshus.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]