[ Annons ]

Johan Lindskog från AMF Fastigheter och Remi Loren från Ekolution Foto: AMF Fastigheter/Ekolution
Publicerat 15 juni, 2023

AMF fastigheter utvecklar biobaserade innerväggar

AMF Fastigheter ska tillsammans med tre greentechbolag utveckla hållbara och biobaserade innerväggar gjorda av hampafiberisolering, pappreglar och återvunna mjölkkartonger.

Projektet är ett samarbete med bolagen Ekolution, Wood Tube och Recoma. Tanken är att innerväggarna ska användas i AMF Fastigheters byggprojekt och lokalanpassningar.

– Det känns fantastiskt att kroka arm med flera innovativa bolag, bland de bästa i sin nisch, för att driva utvecklingen mot ett mer hållbart byggande. Ombyggnationer av våra fastigheter och lokaler står för en betydande del av vårt totala utsläpp, att hitta nya klimatsmarta alternativ är därför en förutsättning för att få ner vårt klimatavtryck. På detta sätt hoppas vi kunna bidra till omställningen, erfarenheterna och lärdomarna vill vi sedan dela med oss av, säger Johan Lindskog, projektutvecklingschef på AMF Fastigheter.  

[ Annons ]

Innerväggarna kommer att bestå av isolering gjord på hampa, och pappreglar och byggskivor gjorda av återvunna mjölkkartonger. Hampaisoleringen ska enligt AMF Fastigheter vara kolbindande och ha en energieffektiv isolering. Den tas fram av greentechbolaget Ekolution som odlar hampan på tio olika platser i Skåne.  

– Väggarna kommer vara unika i sitt slag och tillsammans med AMF Fastigheter positionerar vi oss längst fram i ledet och visar att det finns en tydlig grön framtid för hållbart byggande. Hampans många positiva egenskaper, både som isoleringsmaterial och som koldioxidbindande gröda, gör att den är ett perfekt material att använda i biobaserade system, säger Remi Loren, vd på Ekolution. 

De biobaserade innerväggarna är i själva verket fyra olika typer av väggar – med två olika syften. Två brandväggar samt två varianter med olika grader av ljudisolering. Väggarna har ljud- och brandtestats med goda resultat och typgodkännade pågår för närvarande. Efter godkännande kommer dessa väggar att användas i byggprojekten och olika typer av lokalanpassningar.

Hampa ersätter vanliga isoleringsmaterial som exempelvis, och har enligt AMF Fastigheter flera fördelar. Materialet fungerar både som ljud- och värmeisolering och är dessutom både förnyelse- och återvinningsbart. Eftersom hampa binder upp och lagrar upp till 20 ton koldioxid per hektar är produkten, så länge som den är i omlopp som isoleringsmaterial, helt klimatneutral. Tillsammans med Wood Tubes pappreglar och byggskivor från Recoma får man en innervägg som sparar upp till 76 procent i utsläpp jämfört med konventionellt byggda väggar. Väggarna är platsbyggda vilket innebär att alla komponenter sätts samman på plats. 

– Användandet av de klimatsmarta innerväggarna innebär att AMF Fastigheter kan dra ner på den klimatpåverkan som byggprojekt i våra fastigheter har. Ambitionen och det långsiktiga målet är att vi ska använda väggarna genomgående i våra projekt i framtiden, fortsätter Johan Lindskog.  

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]