[ Annons ]

Foto: Akademiska Hus.
Publicerat 28 juni, 2023

KTH och Rise forskar om 5G inomhus

Akademiska Hus bygger 5G-inomhusnät på Electrum i Kista och A Working Lab i Göteborg. KTH och Rise ska därefter forska kring hur fastigheter kan styras och effektiviseras med operatörsneutral 5G-infrastruktur inomhus.

Det är proptechbolaget Proptivity som tillsammans med Ericsson står för de två högpresterande Gigabit 5G-nätverken, i Electrum, Kista och i A Working Lab, Johanneberg Science Park, Göteborg. Nätverken är neutrala multioperatörsnätverk där alla operatörer är inbjudna att ansluta sig utan avgift, vilket i sin tur innebär att alla mobilanvändare som jobbar i eller besöker fastigheterna kan använda sig av näten och de gigabit-5G-abonnemang som operatörer erbjuder, överallt i fastigheten.

Parterna ska också utforska användarfall och tekniska förmågor för 5G inomhus.

[ Annons ]

– Digitalisering av fastigheter är ett viktigt fokusområde och inte minst 5G för att säkra en bra och trygg, uppkopplad användarupplevelse i våra fastigheter. Akademiska Hus har dessutom tuffa klimatmål och för att nå ett smartare nyttjande av vårt fastighetsbestånd och en minskad energiförbrukning blir den här testbädden en viktig möjliggörare, där vi kan utforska och prova oss fram med framtidens teknik i ett högpresterande inomhusnät”, säger Ulf Däversjö, direktör för affärsteknik och utveckling på Akademiska Hus.  

5G nät inomhus ger möjlighet att flytta över datatrafiken från enheter som exempelvis som bärbara datorer, telefoner, sensorer, videokameror och olika typer av framtida applikationer datatrafik över till 5G. Det gör att till exempel att användarna inte förlorar sin uppkoppling i hissar eller tappar kontakten i videomötet när datorn flyttas från ett rum till ett annat.

– För KTH är det två saker som är intressant i detta projekt. Dels kommer vi undersöka hur bra 5G-tekniken fungerar inomhus, dels ska vi identifiera och värdera olika användarfall och hur olika aktörer kan samarbeta med varandra,” säger docent Jan Markendahl. KTH kommer bland annat jämföra prestanda från det installerade inomhussystem med det som erbjuds från utomhus basstationer.

Projektet kommer även bjuda in olika aktörer som levererar lösningar för tex. fastighetsstyrning, säkerhetslösningar och digitala tvillingar men också för att undersöka hur studenter, gäster och företag kan bli mer effektiva med högpresterande inomhus 5G nät.

Tekniken kommer att testas skarpt och därmed ge praktisk erfarenhet om hur olika tekniska lösningar i byggnaderna integreras i ett 5G-nät.

– Vår förhoppning är att projektet bidrar med kunskap och verktyg till företag som vill skapa konkurrenskraftiga och hållbara lösningar med ett 5G-nät. De förväntade resultaten inkluderar bland annat ökad uppkopplingseffektivitet för användarna, förbättrade möjligheter för hyresgäster att utveckla sina verksamheter samt helt nya möjligheter för fastighetsägare att effektivisera fastighetsdriften och implementera ny funktionalitet för användarens säkerhet och den smarta byggnaden, säger Mikhail Popov, senior forskare på Rise.

Proptivitys vd, Mikael Lundman menar att projektet är viktigt för att studera den ekonomiska och praktiska nyttan en fastighetsägare och dess hyresgäster kan få.

– Det kommer ge våra kunder, fastighetsägarna, ytterligare kunskap och idéer om vad man kan göra när man har fantastisk uppkoppling till de mobila näten i sin fastighet, säger han.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]