[ Annons ]

Nu är tävlingen för konsthallen i Stockholm avgjord. Det blir Wingårdh arkitekter som får rita tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall som ska vara färdig våren 2017.
Publicerat 28 februari, 2014

Wingårdh får rita nya Liljevalchs konsthall

Nu är tävlingen för konsthallen i Stockholm avgjord. Det blir Wingårdh arkitekter som får rita tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall som ska vara färdig våren 2017.

Wingårdh Arkitektkontor AB, genom Gert Wingårdh och Ingegerd Råman, har vunnit Stockholm stads arkitekttävling för en tillbyggnad av Liljevalchs konsthall.

[ Annons ]

– Med en tillbyggnad i världsklass har Liljevalchs klivit in i ett nytt århundrade. Hundra år efter att Liljevalchs invigdes gör vi nu ett mycket fint tillägg till konsthallen. Den uttrycker både vår egen tid och respekterar den mycket vackra byggnad som Liljevalchs är. Jag är stolt att företräda en stad som satsar så stort på kulturen, säger kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) som också glädjs över att konsthallen framöver kommer att kunna öka öppettider och antalet utställningar.

Fem stycken arkitektteam deltog i tävlingen som avgjordes av juryn Juan Copovi-Mena (ordförande), Pontus Werlinder, Mårten Castenfors, Karolina Keyzer, Pia Krenzler, Carmen Izquierdo och Lucas Thiel. Så här lät deras motivering: ”Ett förslag som med ett lätt och lekfullt uttryck anknyter till Liljevalchs folkliga anda. Tillbyggnaden har skickligt utförda ljusinsläpp till de stora utställningshallarna och gör det möjligt att variera utställningar flexibelt och varierat. Juryn ser ett lyckat samarbete mellan konstnär och arkitekt i den särpräglad fasadlösning som bryter dagsljuset i olika toner. Den lovar en vacker, glittrande och varierad färgsättning. Fasadens karaktär av snillrik lekfullhet och hantverk stämmer väl överens med Liljevalchs tradition.”

Den nya tillbyggnaden beräknas stå färdig våren 2017. Illustration: Wingårdh Arkitekter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]