Ecoclime och Fortum Värme testar sina högeffektiva spillvattenåtervinningssystem
Ecoclime och Fortum Värme testar sina högeffektiva spillvattenåtervinningssystem i flera områden i Stockholm.
Publicerat 5 december, 2017

Värme från avloppet

Installationer för återvinning av avloppsvärme ska bli effektivare och ge snabbare avkastning för fastighets­ägare. Det är syftet med Fortum värme och Ecoclimes senaste pilotprojekt.

Fem till sju år. Så lång tid ska det ta innan den nya avloppsvärmeväxlaren ska ha betalat sig, menar Ecoclimes vd Lennart Olofsson. Fortum Värme genomför nu ett pilotprojekt tillsammans med Ecoclime och ett antal fastighetsägare i Stockholm där man testar ny teknik för värmeåtervinning från fastigheternas avloppsvatten.

[ Annons ]

Återvinning av värme från avloppsvatten är inget nytt. Men för att få hög avkastning på gjorda investeringar krävs hög återvinningseffektivitet.

– Vårt system har inga rörliga delar och unikt för vår produkt är att vi har en polymer plattvärme­växlare, en ny teknik. Med den når vi en utväxlingsnivå som inte finns på marknaden i övrigt och kan utnyttja 95 procent av den värme som annars lämnar fastigheten via avloppen, säger Lennart Olofsson, vd på Ecoclime.

Fortum värme är naturligtvis mest förknippade med leverans av fjärrvärme. Men pilotprojektet är en chans för Fortum Värme att tänka nytt – och hållbart.

– För en del fastigheter kan det passa bra att återvinna energi lokalt också, som ett komplement till fjärrvärme. I slutändan vill stockholmarna ha det varmt och skönt på ett smidigt och hållbart sätt och det är vårt jobb att ordna det, säger Stefan Patrikson, chef för affärsutveckling på Fortum Värme.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]