V föreslår ny hyresmodell

Vänsterpartiet går till val med ett förslag om en ny hyresmodell. Med ”vänsterhyror” ska nyproducerade hyresrätter få en hyressänkning på 30 procent.

Annons:

Annons:


Bakgrunden till Vänsterpartiets förslag på en ny hyresmodell är att många inte har råd att flytta in i nybyggd hyresrätt.

– Vänsterhyror skulle innebära att en barnfamilj som bor i en nyproducerad trea får en hyressänkning med runt 3 000 kronor i månaden. Det kan man jämföra med de borgerliga partiernas förslag om att införa marknadshyror. Det skulle istället innebära att samma familj får betala flera tusen kronor mer i månaden, säger Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

Vänsterhyrorna är tänkta att finansieras genom att basera hyrorna låneräntan i stället för kalkylränta, vilka man vanligtvis sätter hyrorna utifrån. Den lägre hyran ska sedan gälla i tio år, vartefter den omförhandlas.

Vänsterpartiet meddelar att man ämnar försöka driva igenom vänsterhyror i samtliga kommuner man är med är med och styr.

– Vi vill att även hyresgäster ska kunna ta del av fördelarna med den låga räntan. Fler ska kunna ha råd med en nyproducerad hyresrätt, säger Nooshi Dadgostar.

Annons: