Bild: Skärmdump
Publicerat 13 januari, 2017

Tänker bli ett Hemnet för hyresrätter

Linköpingsbaserade HomeQ är en helt ny typ av söktjänst för hyreslägenheter. Med digitala algoritmer matchar de samman rätt hyresgäst med rätt hyresvärd.

Den 1 november förra året lanserades HomeQ i Linköping och Norrköping. Nu tänker bolaget erövra resten av landet. Ambitionen är att bli en nationell samlingsplats för hyresvärdar där bostadssökande enkelt kan se och söka efter lediga hyresrätter.

[ Annons ]

– Vad jag vet så är vi den första aktören i Norden, kanske i världen, som erbjuder algoritmstyrd uthyrning, säger Hedi Kurda, en av fyra ingenjörsstudenter bakom företaget.

På sajten lägger anslutna hyresvärdar ut sina lediga lägenheter och kriterier för presumtiva hyresgäster. Som sökande får man en enkel överblick över vad som är ledigt. Genom att de sökande legitimerar sig med BankID görs en automatisk koll i olika register. Det eliminerar samtidigt risken att virtuella robotar snor åt sig det som blir ledigt.

– Vår algoritm väljer sedan ut de hyresgäster som bäst lämpade för just den aktuella lägenheten bland de sökande, förklarar Hedi Kurda.

För 349 kronor/år kan den sökande bli pemiummedlem och får då, utöver extra funktioner, bonuspoäng verje månad.

Hedi Kurda berättar att de besökte flera fastighetsbolag innan de utvecklade sin mjukvara. Där såg de hur uthyrningsprocessen kunde kräva ett stort antal heltidsanställda.

– Men de har ingen som helst chans att göra en bakgrundskontroll på alla som sökt. Det slutar ofta med att ett antal väljs ut mer eller mindre på magkänsla att komma på visning, säger Hedi Kurda.

HomeQ:s programvara hämtar in uppgifter om inkomst, betalningsanmärkningar, skuldsaldo, flyttfrekvens och eventuella prickar i brottsregister. Detta matchas mot de krav hyresvärden ställt upp och väljer ut de som får komma på visning.

Men den automatiserade processen måste också innebära att det för en del personer är

närmast omöjligt att bli utvald att komma på visning?

– Vi har funderat mycket kring det. Som vi ser det så finns det idag en stor andel människor som aldrig blir kallade till visning, just eftersom att det manuella systemet lämnar så mycket åt magkänslan. Vi tittar däremot bara på rena data. I vårt system finns inget utrymme för diskriminering.

Men om man har en betalningsanmärkning är det kört?

– Då får de ingen lägenhet med dagens system heller. I slutändan gör ju varje fastighetsägare en kreditkontroll innan kontraktet skrivs på. Skillnaden är att vi gör det mycket effektivare och ger alla en rättvis chans.

Men ger ert söksystem någon andra chans om man har haft problem men kommit på fötter?

– Ja, efter tre år preskriberas alla anmärkningar. Vi skulle aldrig utveckla ett system där man blir stämplad för hela livet.

Hedi Kurda betonar att man vill tillföra värden både för fastighetsbolag och de som söker lägenhet.

– Vi märkte när vi själva var studenter och sökte bostad att marknaden var extremt fragmenterad. Bara här i Linköping finns över 40 större hyresvärdar där var och en hade sin egen hemsida där du var tvungen att registrera dig och hålla koll. Om vi däremot hade velat köpa en lägenhet hade vi ju aldrig gått runt till 40 olika mäklare, utan gått in på Hemnet och sett hela utbudet. Vi vill bli ett Hemnet för hyresrätter.

Hedi Kurda menar att den stora vinsten för fastighetsägare görs när det arbete som idag sker manuellt kan ske datadrivet och automatiskt.

– Vi gör det både bättre och till en lägre kostnad. I förlängningen innebär detta att fastighetsbolag som idag har 20 – 30 heltidsanställda som bara jobbar med uthyrning kan reducera det till bara ett fåtal personer och låta resterande fokusera på kundkontakt.

I den första lokala pilotversionen som skett lokalt i Östergötland har man fått med stora aktörer som Lundbergs och Balder.

När ni expanderar får ni konkurrera med de större städernas egna förmedlingar.

– Men den stora skillnaden är att de inte erbjuder någon mjukvara som automatiserar arbetsflödet för fastighetsbolagen. Dessutom gör bostadsförmedlingen inte den bakgrundskontroll som vi gör. Men vi ser oss mer som ett komplement, vi är ett mjukvaruföretag inte en förmedling. Och vi inriktar oss till en början enbart till privata fastighetsbolag.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]