– El-trailern är bekväm, lättmanövrerad och den väcker nyfikenhet, säger Jimmy Forsström.
Publicerat 14 mars, 2017

Samlastning och el-trailer bidrar till mindre trafik i city

Nu är samlastningsprojektet som går under namnet Älskade stad invigt. Samarbetet mellan Stockholms stad, Ragn-Sells, Bring och Vasakronan ska minska antalet smutsiga lastbilstransporter och trängsel.

På en pressträff i Kulturhuset på tisdagsmorgonen invigde trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) projektet genom att sätta i en symbolisk elkontakt. Hans förhoppning är att initiativet ska sprida sig och involvera fler aktörer.

[ Annons ]

– Kan vi utöka det här så kan vi minska transporterna i stan rejält, sa Daniel Helldén.

Arbetet med samlastningsprojektet Älskade stad initierades redan för fyra år sedan när dåvarande trafikborgarråd bjöd in till workshop med målet att hitta bättre lösningar för trafiksituationen i city.

Erik Wastesson, chef servicetjänster på Ragn-Sells, var med redan då. Han konstaterade att det tagit lång tid.

– Jag tror att vi var tidigt ute. Men nu har tiden kommit i fatt oss. Det är ingen som tycker at det är roligt att köra i Stockholm längre, det är ett allmänt kaos.

Det hela är till synes ganska enkelt. De leveranser Bring har till city körs till samlastningscentral i Zenit-huset som ägs av Vasakronan. Där lastas det över på Ragn-Sells el-trailer. Sen bär det ljudlöst iväg, delvis på gator där andra fordon inte får åka. Vid leveransen ute hos kunderna tar el-trailern med sig återvinningsmaterial och avfall tillbaka till lastcentralen för omlastning ut ur City.

Stockholms stad har med hjälp av EU-medel stöttat projektet. Kraven har varit att sista milen inne i city ska köras på el och att det ska finnas en hållbar plan. El-trailern kan ta åtta pallar och går helt på el.

Tobias Åbonde, chef konsumentleveranser på Bring, betonade att det är viktigt hur hållbarhetssynpunkt att ett projekt som detta bygger på rent kommersiella intressen. För samtliga inblandade parter innebär detta nya affärsmodeller.

– För oss är detta ett sätt att komma åt avfallsflöden, vilket ger möjlighet till nya affärer, sa Erik Wastesson.

Martin Sandgärde, chef handel Stockholm på Vasakronan, betonade att fler och fler fastighetsägare tagit ett större grepp kring sin affär och ser staden som en helhet. En förutsättning för den här typen av projekt.

– Vi har fått mycket förfrågningar från andra fastighetsägare som vill ansluta sig till projektet. Och ci er gärna att det här ska kopieras och fungera även i andra städer.

Jimmy Forsström, som är en av förarna, har redan varit ute på ett par rundor. Han har hittills mött stor nyfikenhet.

– De reagerar över att den går så tyst, säger Jimmy Forsström.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]