Så blir du en smartare beställare

Från Nordbygg Just nu är det beställarens marknad i bygg- och fastighetsbranschen. Trots det är beställarrollen viktigare och svårare än någonsin. Du vet säkert att alla nybyggda hus redan 2020 i stort sätt ska vara nollenergibyggnader. Men har du koll på Miljöbyggnad 3.0 och de nya förutsättningarna för lönsamhet?


Beställaren är kanske den viktigaste aktören i bygg- och fastighetsbranschen. Årligen beställs tjänster för flera miljarder. Ett misstag kan bli katastrofalt och rätt beslut kan bli en enorm succé. Det gäller att vara uppdaterad på rådande regler, förordningar och möjligheter. Till exempel innehåller Miljöbyggnad 3.0 en mängd nyheter och förändringar. Även den snabba digitaliseringen ger dig helt nya förutsättningar för lönsamhet. Har du koll på vad det innebär för dig som beställare?

Byggprocessen påverkas av ett antal lagar och regelverk men framförallt av kraven som beställaren formulerar. Du som beställare måste känna till alla nyheter, förändringar och politiska beslut som påverkar hur byggnader planeras och uppförs. En liten miss kan innebära kostandskrävande korrigeringar.

Vill du uppdatera dina kunskaper kommer dessa aktuella frågor behandlas på Nordbygg 2018 som går på Stockholmsmässan 10-13 april. Här får du möta experter som ger dig förklaringar och tips på hur nyheterna påverkar ditt jobb som beställare. Bland annat kommer Roland Jonsson ge dig du svaret på hur mycket det kan kosta att sänka energianvändningen med 20 %. Dessutom kommer Hans Söderström, energiexpert på Installatörsföretagen, gå igenom vad energismart byggproduktion verkligen innebär.

– Jag presenterar en bra checklista för framtida projekt från förfrågan, nybyggnad
och ombyggnad till förvaltning, säger Hans Söderström.

Dina beslut som beställare påverkar många olika aktörer i bygg- och fastighetssektorn. Just nu är det beställarens marknad och då är det lätt att bara tänka pris och tid. Men är du riktigt säker på att du väljer den mest optimala lösningen eller leverantören? Ett bra exempel är solenergi. Vilken utveckling kan vi vänta oss i framtiden och vad kan vi inte kompromissa med idag?

Hans Söderström på Installatörsföretagen delar med sig av sin checklista för beställare.

Byggprocessen ser ungefär likadan ut oavsett vilket typ av fastighet som ska renoveras eller uppföras. Men när till exempel en energieffektiv byggnad planeras, bör extra fokus läggas på hur kvaliteten säkerställs genom alla faser. Det är viktigt att förstå hur energifrågan hålls ihop genom hela byggprocessen fram till förvaltningen. Det låter som självklarheter, men hur ska man göra det i praktiken?

Nordbygg som är Nordens största fackmässa för bygg- och fastighetsbranschen kommer det att genomföras kostnadsfria seminarier kring dessa viktiga ämnen. Bland annat kommer föreläsare redovisa hur de har löst frågor som: digitalisering, solenergi, social hållbarhet och nya energitjänster. Om du vill bli en ännu smartare beställare och undvika onödiga misstag är du välkommen att besöka de seminarier som verkar intressanta. Seminarierna är kostnadsfria och pågår alla mässans dagar.

Tips på hur du kan bli en smartare beställare

På Nordbygg som går på Stockholmsmässan i Älvsjö 10-13 april kan du kostnadsfritt ta del av bland annat följande seminarier:

 • Bästa läget för solceller
 • Energismart byggproduktion
 • Ett hus nya möjligheter
 • Energismarta schakt
 • Energismart byggproduktion
 • IoT styr inneklimatet på kontoret
 • Nya taxor, nya förutsättningar för lönsamhet
 • Miljöbyggnad 3.0 nyheter och förändringar
 • Vad du ska tänka på när du skaffar solenergi
 • Solteknik – vilken utveckling kan vi vänta oss
 • Energiavtal 12:s nya roll för bra verifiering
 • Hur mycket kostar det att sänka energianvändningen med 20 %
 • Ta tillvara på den energi du redan har
 • Tappvattensystem
 • VVC
Sponsrat innehåll från Nordbygg
Annons