Publicerat 12 december, 2018

Nytt bostadsprojekt inspireras av danskt ”hygge”

Det sägs vara det första ”hygge-projektet” i bostadsform i Sverige. Bolighuset i Vegastan, Haninge, har hämtat dansk inspiration för att skapa mer gemenskap.

Att skapa möjlighet till mer gemenskap är en tydlig trend när fastighetsbolag vill utveckla sin sociala hållbarhet. FB Bostad har hämtat inspiration från danskarnas förmåga att njuta av livet, ”att hygge sig”, när man nu bygger Bolighuset med 41 lägenheter i Haninge.

[ Annons ]

I huset kommer det att finnas ett ”fälleskabsrum”, det danska ordet för en gemensamhetslokal. Här ska de boende kunna duka upp till barnkalas, sommarfest eller arrangera loppis.

Inspiration kommer inte enbart från vårt grannland.

– Vi hade nyligen varit på en studieresa till New York, där vi besökte Frank Gehrys fantastiska skyskrapa med både skola, bostäder, bibliotek, gym och lekplatser på höjden. Att få ta med sig inspiration därifrån och skapa något mer än bara ett boende var en möjlighet vi blev väldigt entusiastiska inför, säger Linus Wiegandt, projektledare på FB Bostad.

I Bolighuset kommer förskolan att vara navet i huset och som boende är man garanterad en plats. De danska arkitekterna Gehl People står för den arkitektoniska utformningen. De säger sig utgå från forskning om hur människor lever och interagerar med varandra.

– Vi börjar alltid med människan”. I Bolighuset finns en spännande mix av funktioner och sätt att leva som reflekteras i hur fastigheten är utformad. Den stora innergårdens olika zoner skapar massor av möjligheter till lek och samvaro för både boende och förskolebarn med stora gröna ytor, odlingar, gemensam grillplats och en grönska som sträcker sig ända upp till takträdgården. Vårt mål har varit att skapa en härlig livskvalité för alla som ska bo och vistas här – att inspireras av oss danskar till att ”hygge sig lite mer”, säger Peter Raaschou-Nielsen, arkitekt på Gehl People.

Det är verkligen ett internationellt projekt. Amerikanen Cage Copher, som driver den Stockholmsbaserade arkitektbyrån Street Monkey Architects, har ihop med inredningsarkitekt- och konceptstudion Whyte Lilja skapat ett inredningskoncept som ska underlätta för mer gemenskap i vardagen. Det handlar om detaljer som snabbt ska få undan överfulla tvättkorgar och förenkla i morgonkaoset.

– Vi såg en möjlighet att via Bolighuset skapa ett socialt hållbart boende som förenklar vardagen, på riktigt. Vårt hus inbjuder till aktiva sociala gemenskaper och spontanitet. Att förskolan är navet gör att det blir ett äkta integrerat liv, med boende, lek och gemenskap, säger Henrik Lindblad, VD och delägare FB Bostad i pressmeddelandet.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]