KL-trä vinner sakta terräng på svensk byggmarknad. Träet kan ersätta betong som stommaterial vid nybyggnad och renovering. Dessutom öppnar materialet möjligheter för nya mer spännande takkonstruktioner.
Publicerat 17 mars, 2015

Materialval: Krysslimmat trä ger nya möjligheter

KL-trä vinner sakta terräng på svensk byggmarknad. Träet kan ersätta betong som stommaterial vid nybyggnad och renovering. Dessutom öppnar materialet möjligheter för nya mer spännande takkonstruktioner.

KL-trä är prefabricerade massiva skivor som består av krysslimmade hyvlade brädor, sammanfogade på liknande sätt som plywood. Materialet används i Sverige främst vid nybyggnad av bostadshus där skivorna kan ersätta betong eller lätt träkonstruktion i bjälklag, väggar och tak.

[ Annons ]

Men Andreas Falk som forskar på byggnadsmaterial vid KTH ser många fler möjligheter – till exempel köpcentra och sport- och utställningshallar.

– KL-trä är ett robust och formbart material som ger stora möjligheter att skapa helt nya taklösningar och byggnader, till exempel origamiinspirerade vikskal. Vi tror också på nya byggprodukter och system där KL-trä samverkar med betong eller stål, säger han.

Med det finns många fler fördelar med massivt trä.

– Trämaterial bidrar generellt till god arbetsmiljö på byggplatsen genom att det varken dammar eller bullrar. Dessutom är det lättare att anpassa på byggarbetsplatsen än betong eller stål, om något behöver korrigeras, säger Andreas Falk.

Däremot är priset fortfarande högt eftersom det bara finns en tillverkare i Sverige.

Flerbostadshus i trä har tidigare haft svårt att klara bra ljudisolering men med de massiva KL-skivorna uppfylls svenska akustikkrav även med mindre dimensioner.  Även brandkraven klaras.

KL-skivor kan med fördel även användas vid renovering och ombyggnader, anser Andreas Falk.

– Det används redan idag vid påbyggnader med extra våningsplan på flerbostadshus, när man behöver förnya eller förstärka bjälklag eller om man har problem med bärigheten hos underlaget.

95 millimeter är en vanlig dimension på KL-skivor som används i väggar vid nybyggnad. Men tjocklekar upp till flera decimeter förekommer för högpresterande bjälklag, brodäck och takkonstruktioner. De största måtten på skivor som produceras är 3 meters bredd och 15 meters längd. Men de kan i princip bli hur långa som helst genom att limmas ihop.

 

 

 

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]