[ Annons ]

Apples butik i Upper West Side i New York. Ett liknande utseende planeras för butiken som Apple vill etablera i Kungsträdgården i Stockholm. Stadsbyggnadsnämnden har beslutat att påbörja en detaljplan. Foto: Apple
Publicerat 10 mars, 2016

KD på tvären mot ny Apple-butik

Kristdemokraterna i Stockholms stadshus är inte förtjusta i planen på att låta Apple öppna butik i Kungsträdgården. Här är partiets eget förslag på placering av teknikjättens kommande flaggskeppsbutik.

På torsdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden att påbörja detaljplanearbetet för IT-företaget Apples butik i Kungsträdgården i Stockholm. Men åsikterna går isär. Såväl Skönhetsrådet som Kristdemokraterna är kritiska till valet av placering i innerstaden.

[ Annons ]

 Apple bör istället erbjudas etablering på Norrmalmstorg eller en annan lämplig plats i City. Vi anser att Kungsträdgården ska öppnas upp mot Hamngatan så att parken bli en integrerad del av stadslivet och därmed en stadspark värdig sitt namn, säger Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden och gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms stadshus.

Slottner får medhåll från Skönhetsrådets sekreterare Henrik Nerlund, som säger till Dagens Nyheter att den tilltänkta platsen där restaurangen Fridays ligger idag förvisso kan utnyttjas bättre, men inte på det sätt som nu planeras.

–?Det vore fantastiskt att bli av med den ganska tråkiga och skräpiga restaurangpaviljongen. Det skulle kunna gå att göra något bättre – men det är inte att ta en större yta i anspråk för en elektronikbutik, säger Henrik Nerlund.

Kristdemokraterna motiverar sin kritik med att den planerade butiken skulle sluta parken och göra den mindre naturlig som plats för rekreation och möten.

– Norrmalmstorg ligger i Kungsträdgårdens absoluta närhet och används i dagsläget främst som en passage för att ta sig vidare till andra platser. En etablering på denna plats tjänar stockholmarnas intressen bättre, avslutar Erik Slottner.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]