[ Annons ]

Selfie: Johanna Frelin
Publicerat 31 mars, 2017

Hej Helg! Johanna Frelin

I veckan utsågs Johanna Frelin, vd på arkitekturbyrån Tengbom,  till Årets chef i kategorin innovativt ledarskap på Chefgalan 2017. Här berättar hon hur framgången byggts i Lego.

En av dina idéer är att bygga framtidsstrategin i Lego. Berätta?

[ Annons ]

– Det är en bra metod för kreativitet om innovation. Det handlar om att ställas inför en utmaning och att använda helt andra verktyg än man är van vid för att lösa det. Vi hade drygt 30 workshoppar över hela kontoret där vi byggde Tengbom i Lego. Sen blev det en skiss och en bok också såklart

Men varför inte bara de gamla beprövade post it-lapparna?

– När du bygger i lego så pysslar du med händerna och det blir väldigt bra samtal när man inte sitter så koncentrerat och tittar på varandra. Annars skapar det så lätt prestationsångest över att behöva komma alla smarta tankar på en gång. Det försvinner med en mer lekfull metodik.

Priset fick du också för att du anpassat ledarskapet och verksamheten till den digitaliserade framtiden. Hur arbetar ni med det?

– Vi måste se till att våra produkter är hållbara över tid och tänka ut hur samhället ser ut om 30 år. Detta så att man inte behöver bygga om varenda skola när man inser att man inte behöver ha klassrum då undervisningen bedrivs på annat sätt. Eller att sjukhus behöver byggas om när e-sjukhuset är vanligare. Eller hur vi kan konvertera alla p-hus till växthus, boende, handelsplatser eller något annat när vi inte längre har en massa bilar. Vi har också ett projekt där vi utforskar hur vi kan använda Big Data för att planera smartera i tidigare skede.

Hur hittar du den kompetensen?

– Det finns redan en massa smarta digitala människor i organisationen. Men som kanske inte vet om att de är det. Då är det viktigt att skapa en kultur som är icke hierarkisk så att de vågar bidra. Och att ha en decentraliserad organisation så att inte beslut behöver ta så långa vägar.

Vad är viktigast för att skapa ett sådant klimat?

– Att implementera en feedback-metodik så att alla får en spegling av hur man bidrar till företagets kultur. Allting börjar med självinsikt om man vill förändra ett beteende. Det är viktigt att man har en tydlig metod. Annars riskerar man att det blir bara ryggdunkar eftersom vi är lite konflikträdda. Eller så passar någon på att sticka kniven i en kollega och kalla det feedback. Där finns det mycket forskning och teori som man kan hitta på nätet.

Och var finns du i det hela?

– Vill man skapa en innovativ och delaktig kultur måste man börja med sig själv. Och man samarbetar bäst med dem man ser och har relationer med. Därför borde det vara förbjudet för chefer att ha egna kontorsrum.

Helgen – är det bara ett störningsmoment när de anställda kommit igång och är produktiva?

Tvärtom! Överhettade och stressade hjärnor producerar inte mycket kreativitet. Är man stressad löser man oftast bara saker som man brukar. Det är något jag tar upp hela tiden. Jag skriver ett veckobrev och berättar nästan alltid om nåt av alla mina fritidsintressen.

Vad kommer det att stå i veckans brev?

– Att jag åker ut till landet i skärgården och gräva i landet om det slutar snöa.

Legoworkshop i Kalmar.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]