Hållbart flerbostadshus byggs i Uppsala

Uppsala kommun har beviljat bygglov för ett flerbostadshus i Östra Sala backe, med mobilitet och hållbart resande i fokus. Bland annat satsar man på lastcyklar och bilpooler i stället för parkeringsplatser.

Annons:

Annons:

Annons:


Det är Sveafastigheter bostad som har beviljats bygglov och ska bygga 99 hyreslägenheter. Där ska de boende till exempel få tillgång till cyklar för olika behov, som låd- och elcyklar, som bokas via cykelpool i fastigheten. Hissarna ska bli extra rymliga för att de boende enkelt ska kunna ta med cykeln till lägenheten.

— Uppsala behöver fler bostäder med lägre boendekostnader och att inte kräva parkeringsplatser är ett sätt att åstadkomma det. Vi har tittat på liknande projekt i Malmö som fungerar väldigt bra och vill därför testa det i Uppsala. Vi ställer hårda krav på byggherren och kommer att följa upp och utvärdera arbetet noggrant, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Den danska arkitektbyrån Hauschild + Siegel har tagit fram bostadsprojektet ”Cykelkungen”. Nu har projektet överlåtits till fastighetsbolaget Sveafastigheter Bostad som har beviljats bygglov och ska bygga 99 hyreslägenheter.