Förvaltning

Museer i Stockholm får elbilsladdare

Elbilsladdare Statens fastighetsverk satsar på att installera elbilsladdare vid flera av landets mest välkända besöksmål i en ny satsning med Fortum Sverige. Först ut i satsningen blir Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet.

Nu är det åter dags att energideklarera

Energideklaration Att sätta upp på kom-ihåg-listan för 2018: Boka in besök från energiexpert! För en stor del av landets fastighetsägare är det dags att förnya sin energideklaration. En deklaration som fått utstå en hel del kritik under åren.

Andelstalen gäller inte för finansiering av balkong

Juridik Liten eller stor lägenhet spelar ingen roll. Kostnaden för en balkongrenovering fördelas inte efter andelstal, utan efter faktiskt kostnad per lägenhet.

I Vårgårda lagras solen

Energi El kan också lagras som vätgas. Vårgårda Bo­ städer är på väg att skapa ett sådant system. Ett hyreshus ska bli i princip självförsörjande året runt på solenergi.

Investerar stort i förmedlingsuppstickare

Proptech Intresset för den snabbt växande plattformsekonomin är stort i fastighetsbranschen. Nu investerar två av Linköpings större fastighetsägare i proptechbolaget HomeQ.

Hus laddade för framtiden

Energi Med ett energilager kan man hålla igen fastighetens effektbehov, och hålla nere kostnaden för elabonnemanget. Men de stora vinsterna väntar när energilagret kan samverka med det omgivande elnätet. Där är vi inte riktigt ännu.

Boverket beviljar 145 miljoner till utemiljöer

Utemiljö Utemiljöer i socioekonomiskt utsatta bör förbättras. Därför har Boverket beviljat 145 miljoner kronor för upprustning och kompletteringar i befintliga miljöer.

Intelligenta hus samlar sin data

Proptech Det pratas ofta om artificiell intelligens (AI) och machine learning. Men vad är det? Och hur kan teknikerna appliceras på fastighetsbranschen?

”Det handlar om att se de stora trenderna och teknikskiftena”

Proptech Startup-eventet Slush har samlat 20 000 deltagare från 130 länder. Fastighetstidningen fick tag på Christoffer Börjesson mitt i vimlet. Här är hans intryck.

Små superhjältar lär sig om bränder

Brandsäkerhet En lägenhetsbrand kan medföra allvarliga personskador och stora kostnader. Men trots att bränder i hög utsträckning går att förebygga brister kunskaperna om brandskydd hos många hyresgäster.

Smak för trä

Bakom fasaden För snart 30 år sedan förhandlade Eva Lindstén med Peter Lindstén om ett exploateringsavtal. Några år senare blev de ett par. Och efter en tid tog Eva över som vd för Lindstén Fastigheter. Idag är de i full gång med att bygga ett runt hus, helt i massivträ.

Vasakronan förändrar sin teknikorganisation

Omorganisation Fastighetsbolaget Vasakronan vill implementera fler tekniska lösningar i sina fastigheter. Därför ändrar man om i sin teknikorganisation för att tydligare fokusera på teknikutveckling.

E-hälsocentrum öppnas i Östersund

Uthyrning Ett nytt E-hälsocentrum har öppnats i centrala Östersund. Syftet är att främja digitalisering inom vård och omsorg i regionen.

Fler gator lyses upp inför jul

Belysning City i Samverkan samarbetar tillsammans med Stockholms stad och flera fastighetsägare i projektet #Stockholmsjul. På lördag den 25 november tänds en miljon LED-ljus på över 40 gator i Stockholms city.

Det är dags att börja se upp

Förvaltning Förra året kom snön tidigt. Hur det blir i år står skrivet i stjärnorna. I vilket fall som helst så är Lasse Johansson, teknisk förvaltare på bolaget Lennart Ericsson i Stockholm, redo.

De samarbetar för mer hållbar bilanvändning

Samarbete Wallenstam erbjuder, genom ett samarbete med biluthyrningsföretaget Avis, sina hyresgäster poolbilar att hyra. Hyresgäster i Stockholm, Göteborg och Uppsala erbjuds därmed ett alternativ till att äga egen bil.

Digitalt verktyg ska lära skolelever om energiförbrukning

Energi NCC lanserar ett digitalt verktyg för att underlätta undervisningen om hållbar energiförbrukning i skolan.

Avtalet skickades inte för sent menar rätten

Fall i rätten Parterna har rätt till betänketid innan avtalen skickas in visar denna dom.

Här är det dyrast avgifter i landet

Rapport Månadskostnaderna för el, värme, avfall och vatten skiljer sig med hela 80 procent mellan den dyraste och billigaste kommunen i Sverige. Årets Nils Holgersson-rapport uppvisar ingen större skillnad mot föregående år.

Energimyndigheten storsatsar på nytt forsknings- och innovationsprogram

Forskningsprogram Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom värme och kyla, TERMO, ska stärka Sveriges internationella konkurrenskraft inom området. Totalt sett 160 miljoner kronor går till programmet, vars medel kommer fördelas genom olika utlysningar.

”Dags att beslutsfattarna skärper lagstiftningen”

Värmesektorn Mål om fossilfrihet är självklarheter inom allt fler branscher. Men den europeiska värme­sektorn släpar efter. Genom Decarbheat vill värmepumpsbranschen bidra till fossilfri värme i Europa, förklarar Martin Forsén som är svensk representant i EHPA:s styrelse.
Mer förvaltning