Förvaltning

Riksbyggen satsar på digital affärsutveckling

Digitalisering Riksbyggen bildar Forum för digital affärsutveckling. Tanken är att utveckla digitala lösningar för bostads- och fastighetsförvaltningsbranschen.

Det här gäller vid andrahandsuthyrning

Uthyrning Det är vanligt att vilja hyra ut sin bostad i andra hand. Men för att det ska gå rätt till finns en rad regler som du som uthyrare bör ha koll på.

MIAB förvärvar finskt serviceföretag

Facilitetsserviceföretaget MIAB har slutfört förvärvet av majoritet i det finska serviceföretaget N-Clean OY. N-Clean är marknadsledande inom turism- och servicesegmentet i Finland och omsätter ungefär 400 miljoner kronor.

Kontorshyresgästens 3 i topp

Kontor Upplevelser och flexibilitet är några av de saker som kontorshyresgäster efterfrågar mest just nu. Här tipsar hyresgästrådgivaren Milena Kuljanin om de tre viktigaste sakerna att tänka på för att vara attraktiv som hyresvärd.

Myndigheten flyttar till Vasakronans nya fastigheter i Solna Strand

Uthyrning Fastighetsbolaget Vasakronan hyr ut 7 200 kvadratmeter till Statistiska Centralbyrån, SCB, när myndigheten väljer att flytta från Garnisonen i Stockholm till Solna Strand.

Isolerad tilluft med tre i ett-lösning

Att renovera är både kostsamt och besvärligt. Men när Eklöf fastigheter i Norrköping totalrenoverade en fastighet valde man en tre i ett-lösning.

Nu styr AI husen

Förvaltning Snacket om hur AI (Artificiell Intelligens) ska revolutionera hur våra byggnader styrs och spara åtskilligt med energi har pågått ett tag nu. Men nu har faktiskt ett par svenska byggnader helt kopplat över till att styras av datorer.

Digitalisera mera

Digitalisering Fastighetsbranschen blir allt mer digital. Det kan göra livet lättare för både fastighetsägare och hyresgäster och jakten på det perfekta gränssnittet är i full gång.

En ny spelare i stan

Intervju I de spel som företaget Massive Entertainment utvecklar skapas det hela tiden helt nya rollkaraktärer. Men att axla fastighetsägarskapet var en helt ny roll för projektledaren Louise Tham.

E-hyra: Nya köpmönster kräver nya hyresmodeller

I fokus Intäkterna flyttar till e-handeln och frågan är hur hyran ska sättas på uthyrda butiksytor. Fastighetsägare talar om att hitta modeller som tar betalt för exponering, men Svensk Handel ser helst att hyran sänks.

Maxa solelen

Solenergi När behovet av energi ökar blir solceller allt viktigare. Men varför nöja sig med att bara installera paneler på taket när du kan göra affär och skapa ett grönt kretslopp samtidigt?

Osålt blir personalbostad

Förvaltning Den ansträngda bostadsmarknaden i Stockholmsregionen hindrar företag att växa. Det nya samarbetet mellan Epicenter, SEB och Trede Properties, är ett exempel på hur bolag försöker hitta nya lösningar.

Håll koll på hållbarhet

Hållbarhet Stora bolag är enligt lag skyldiga att hållbarhetsrapportera (läs vad som gäller på sidan 28). Men att förhålla sig till olika branschregler och standarder blir allt viktigare även för mindre aktörer. Några exempel listas här.

Banken ställer allt tuffare krav på hållbarheten

Hållbarhet Hållbarhetsarbetet blir allt mer betydelsefullt när det gäller att få finansiering för fastighetsägare. Här berättar Tobias Lindbergh, Head of Sustainable Finance på Handelsbanken, om hur man från bankens sida resonerar kring den allt mer förmånliga gröna finansieringen.

Lagen ställer krav på den store

Hållbarhet Lagstiftningen för hållbarhetsrapportering skärptes 2017. Numera måste större bolag beskriva hur de arbetar med miljö och vissa sociala förhållanden i en särskild hållbarhetsrapport.

Signalisten tar bort inkomstkrav för seniorer

Inkomstkrav Bostadsstiftelsen Signalisten i Solna har beslutat att avskaffa inkomstkravet för seniorer gällande seniorlägenheter och trygghetsboende. Samtidigt ändras förmedlingsordningen för seniorbostäder så att de äldsta Solnaborna ska prioriteras.

Så ska hyran sättas i Stockholms allmännytta

Hyressättning Nu finns en överenskommelse om så kallad systematisk hyressättning mellan de kommunala bolagen i Stockholm och Hyresgästföreningen Region Stockholm. De nya hyrorna ska fasas in under sex års tid.

Riksbyggen hyr ut till Nordea

Uthyrning Nordea blir ny hyresgäst hos Riksbyggen i Viskaholm. Därmed är de nyrenoverade lokalerna i kontorsfastigheten nu fullt uthyrda.

När temperaturen stiger

Förvaltning Sommaren 2018 gick till historien. Den extrema värmen skapade odrägliga förhållanden för många hyresgäster. Om kommande somrar blir lika varma kan krav på kyla leda till ökade behov av avancerad service och underhåll.

Helsingborgshem vinner Bopriset

Utmärkelse Det nyinstiftade Bopriset tilldelas i år Helsingborgshem och stadsdelen Drottninghög som nyligen rustats upp. Priset delas ut av Boinstitutet till minne av Josef Frank.

Upphandla rätt

Förvaltning Brist på kunskap leder till att många fastighetsägare använder fel standardavtal när tjänster ska upphandlas. Det kan leda till att man inte får vad man beställt, och i värsta fall att man inte har rätt att ställa relevanta krav på leverantören.
Mer förvaltning