Förvaltning

Ungdomar vårstädar Solna Strand

Samarbete Fem fastighetsbolag i Solna har anlitat drygt 100 ungdomar från lokala idrottsföreningar för en ordentlig vårstädning i Solna Strand den 14 maj. Initiativtagare är idrottens miljöorganisation Städa Sverige.

Castellum erbjuder gratis cykelservice i Växjö

Hållberhet Under hållbarhetsveckan som pågår mellan den 13-20 maj erbjuder fastighetsbolaget Castellum kostnadsfri cykelservice till sina hyresgäster i Växjö.

Här går det åt minst fastighetsenergi per invånare

Energi Det skiljer sig stort mellan energianvändningen i fastigheter i landets kommuner. Indoor Energys årliga listning i ämnet placerar Ale i topp över landets kommuner med mest energieffektiva fastigheter.

Ikea öppnar popup-butik i Stockholm

Handel Ikea öppnar sin första popup-butik för kök i Mood-gallerian i Stockholm. Butiken kommer inrymma ett showroom på 355 kvadratmeter och möjlighet för besökarna att göra beställningar för hemleverans.

Så kan du behålla rätten till hyra för trapphuset

Förvaltning Den som hyr ut ett äldre kontorshus till mer än en hyresgäst riskerar att tappa hyresintäkter för de allmänna utrymmena. Men med vissa uppgraderingar kan hyrestappet vinnas tillbaka.

Att stävja brott

Förvaltning Sexhandel, organiserad brottslighet och handel med svarta lägenhetskontrakt utgör hot mot såväl individer, samhället som fastighetsvärden. Det brottsförebyggande arbetet har blivit en allt större del i många fastighetsbolags vardag.

100-åringen Ica handlar nu även bostäder

Förvaltning För nyblivna hundraåringen Ica är det viktigt att koncernen erbjuder sina handlare den bästa miljön att verka i. – Det som är bra för dem är bra för oss, säger Lena Boberg, vd för Ica Fastigheter, en av Sveriges största handelsfastighetsägare med förvaltning av 800 000 kvadratmeter.

Två års hyror klara i Malmö

Hyra Hyresförhandlingarna i Malmö är inte längre strandade. 2017 och 2018 års hyror höjs med 1,88 procent.

BRF:er riskerar höjda avgifter för ny avskrivningsmetod

BRF-utredning En ny utredning föreslår att alla bostadsrättsföreningar ska gå över till så kallad komponentavskrivningar. Det innebär att föreningar som i dagsläget använder en annan metod riskerar att behöva höja sina avgifter.

Stark efterfrågan på kontorshubbar – 20 nyetableringar på väg

Kontor Att hyra ut mer eller mindre tillfälliga kontorsplatser har visat sig vara en bra affärsidé. Nu planerar en av aktörerna på denna marknad 20 nya etableringar i Norden.

Fastighetstidningens nyhetsbrev

Nyhetsbrev Du har väl inte missat att du enkelt kan anmäla dig som prenumerant på Fastighetstidningens kostnadsfria nyhetsbrev? Klicka här för att läsa mer om hur du börjar prenumerera.

Fastighetsbranschen ser nu över säkerheten

Trygghetsåtgärer Fler pollare eller andra fysiska skydd som kan förhindra terrorbrott. Fastighetsägare som äger och förvaltar fastigheter där många människor samlas har börjat se över sin säkerhet. Det finns idag upp- och nedsänkbara pollare som klarar attacker likt den på Drottninggatan.

Hos KPMG får medarbetarna välja var de vill jobba

Kontor Revisions- och rådgivningsbyrån KPMG har tagit det aktivitetsbaserade kontoret ett steg längre. Idag har medarbetarna i Stockholm två olika kontor i olika delar av staden att välja på – för ännu bättre flexibilitet. 

Minskar energispill med genvägar för solel

Nytänkt Minskat energispill på resan från solcellerna till belysningen. Det är en lösning som Vasakronan testar i den kommande byggnaden Platinan i Göteborg. WSP, som ligger bakom idéen räknar med att kapa förbrukningen med flera procent.

Förrådet kunde inte förhandlas bort

Fall i rätten Lägre hyra istället för förråd krävde hyresgästen. Hovrätten motsatte sig det kravet.

Planering ger effektiva transporter

Transport Transporter är ofta oundvikliga inom fastighetsförvaltningen. Men mycket kan göras för att effektivisera körsträckorna och arbeta mer hållbart.

Bostadsförmedlingen får konkurrens

Utmanare Algoritmer, datasökningar och digitala kontrakt. Framtidens digitala bostadsförmedlingar för hyresrätter kan bli konkurrenter till dagens kommunala förmedlingar. Start-up bolaget Homeq har redan tecknat avtal med Balder och andra stora bostadsbolag.

5 köpcentrumtrender i tiden

Handel I september 2016 fanns 373 köpcentrum i Sverige. Med större konkurrens än någonsin och därtill e-handeln som växande utmanare gäller det för köpcentrumägare att jobba smart för att locka besökare – och få dem att återvända. Här är några tips och trix som köpcentrum tagit till för att omvandla handelsplats till mötesplats.

Receptet för Väla centrum

Köpcentrum Nio år i rad har Väla centrum i Helsingborg rankats högst i mätningen över nöjdast hyresgäster inom handel. Centrumchefen Niklas Blonér delar med sig sina tips för effektivare förvaltning.

Ökat kaffesug: Kedjorna letar fler lokaler  

Krog och café Cafémarknaden ökar mest inom restaurangsektorn. Framför allt är det kedjorna som expanderar, medan mindre aktörer backar eller står still. 

Gallerian anlitar bloggstjärna

Marknadsföring Köpcentret Gallerian i Stockholm anlitar bloggaren och poddaren Josefin Dahlberg för att stärka kommunikationen och utveckla bildspråket i Gallerians sociala kanaler.
Mer förvaltning