Förvaltning

Planering ger effektiva transporter

Transport Transporter är ofta oundvikliga inom fastighetsförvaltningen. Men mycket kan göras för att effektivisera körsträckorna och arbeta mer hållbart.

Bostadsförmedlingen får konkurrens

Utmanare Algoritmer, datasökningar och digitala kontrakt. Framtidens digitala bostadsförmedlingar för hyresrätter kan bli konkurrenter till dagens kommunala förmedlingar. Start-up bolaget Homeq har redan tecknat avtal med Balder och andra stora bostadsbolag.

5 köpcentrumtrender i tiden

Handel I september 2016 fanns 373 köpcentrum i Sverige. Med större konkurrens än någonsin och därtill e-handeln som växande utmanare gäller det för köpcentrumägare att jobba smart för att locka besökare – och få dem att återvända. Här är några tips och trix som köpcentrum tagit till för att omvandla handelsplats till mötesplats.

Receptet för Väla centrum

Köpcentrum Nio år i rad har Väla centrum i Helsingborg rankats högst i mätningen över nöjdast hyresgäster inom handel. Centrumchefen Niklas Blonér delar med sig sina tips för effektivare förvaltning.

Ökat kaffesug: Kedjorna letar fler lokaler  

Krog och café Cafémarknaden ökar mest inom restaurangsektorn. Framför allt är det kedjorna som expanderar, medan mindre aktörer backar eller står still. 

Gallerian anlitar bloggstjärna

Marknadsföring Köpcentret Gallerian i Stockholm anlitar bloggaren och poddaren Josefin Dahlberg för att stärka kommunikationen och utveckla bildspråket i Gallerians sociala kanaler.

Profi gör stor uthyrning till Kia Motors

Uthyrning Totalt 3 800 kvadratmeter omfattas i en stor uthyrning som Profi Fastigheter gjort i Upplands Väsby till Kia motors och Expeditors international.

Det är hög tid att fler inser potentialen i BID

Krönika Vi bör intensifiera diskussionerna om BIDs och om vad enskilda företag har att vinna på att engagera sig i långsiktigt lokalt utvecklingsarbete. Det menar Rudolf Antoni, vice vd och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR, och serverar ett exempel på ett samarbete som är allt annat än "fake news".

De vägrar ge upp hoppet om sitt Malmö

Reportage Malmö befinner sig i skottlinjen. Men samtidigt som krisrapporterna från staden avlöser varandra är den negativa spiralen i ett av de mest utsatta områdena på väg att vända. BID-samverkan är verktyget. Människorna är kraften. Välkommen till Sofielund.

Kommunalt sopmonopol väcker farhågor

Återvinning Miljöminister Karolina Skog har flaggat för att ge tillbaka hela ansvaret för sopåtervinningen till kommunerna. Men ett fullständigt kommunalt avfallsmonopol oroar flera företrädare för fastighetsbranschen.

Stambyte hos Strindberg

Tredje gången gillt. I omgångar försökte brf Blå tornet hitta en entreprenör som kunde hantera den känsliga miljön. Med hjälp av en extern projektledare är man nu i gång.

Höga böter när kontor hyrdes ut som bostäder

Juridik Om kontor ska bli bostäder krävs det bygglov. En fastighetsägare struntade i det och fick böta en halv miljon.

Fastighetsägare investerar i Laholms centrum

Centrumhandel Laholms centrum ska utvecklas för att bättre kunna möta konkurrensen från såväl e-handeln som närliggande handelsplatser. Därför stöttar flera aktörer nu utvecklingen med sammanlagt 300 000 kronor.

Komplexa lösningar i komplex fastighet

Förvaltning Det krävdes över 3 000 olika ritningar, 5 kranar under byggtiden och långt över en halv miljon arbetstimmar för projektet. Nu står SCA:s nya fastighet i Mölndal klar – med en vändhållplats för spårvagnar under fastigheten. Stena Fastigheter har tagit fram ett avancerat driftverktyg för att kunna hantera all information i förvaltningen. 

Därför skippade största byggbolagen SKL:s jätteupphandling

Upphandling Möjligheten att bygga tusentals billiga modulhus åt Sveriges kommuner tilltalade inte de stora byggbolagen.  ”Resursbrist” säger Peab – en av jättarna som valde att inte lämna anbud till SKL.

Ökad kontroll med kodade nycklar

Nytänkt Fastighetsbolaget Diös har lyckats spara tid, skrota papperskvittenserna och fått en säkrare nyckelhantering – med hjälp av QR-kodade nyckelbrickor.

Byggmax etablerar sex nya byggvaruhus

Etablering Byggmax Group siktar på att öppna 8-12 nya byggvaruhus i år. Nu är orterna för sex nya etableringar offentliggjorda.

Högdalen kan få närodlade grönsaker i underjorden

Småskaligt Närodlade grönsaker från Högdalen Centrum. Det kan bli verklighet genom ett nytt projekt som drivs av Citycon, Nya Rågsveds Folkets Hus och Invest Stockholm Business Region.

Fastighetsägare fick ok för att använda drönare

Fick grönt ljus Lindströms fastigheter i Landskrona får använda drönare till att inspektera sina fastigheter. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

Kaffesuget kräver fler lokaler

Caféboom Kedjan Wayne's Coffee tror att fikasuget fortsätter. Nu planerar man för att dubbla antalet etableringar i Sverige från dagens 90 till 180 lokaler.

Profi inleder konstsamarbete

Konst Profi Fastigheter har tecknat ett sponsoravtal med Market Art Fair för 2017. Genom samarbetet vill Profi utvidga sitt engagemang inom konst och kultur.
Mer förvaltning