Förvaltning

Här är det dyrast avgifter i landet

Rapport Månadskostnaderna för el, värme, avfall och vatten skiljer sig med hela 80 procent mellan den dyraste och billigaste kommunen i Sverige. Årets Nils Holgersson-rapport uppvisar ingen större skillnad mot föregående år.

Energimyndigheten storsatsar på nytt forsknings- och innovationsprogram

Forskningsprogram Ett nytt forsknings- och innovationsprogram inom värme och kyla, TERMO, ska stärka Sveriges internationella konkurrenskraft inom området. Totalt sett 160 miljoner kronor går till programmet, vars medel kommer fördelas genom olika utlysningar.

”Dags att beslutsfattarna skärper lagstiftningen”

Värmesektorn Mål om fossilfrihet är självklarheter inom allt fler branscher. Men den europeiska värme­sektorn släpar efter. Genom Decarbheat vill värmepumpsbranschen bidra till fossilfri värme i Europa, förklarar Martin Forsén som är svensk representant i EHPA:s styrelse.

Hotell satsar på långtidsboende

Ny etablering I november öppnar Forenom Aparthotel sitt första hotell i Flemingsberg. Det blir ett långtidsboende som framförallt riktar sig till anställda i byggsektorn.

Rosa barberarsalong poppar upp i Mood-gallerian

Handel Under fyra dagar öppnar Apoteket Hjärtat upp ”The Pink Barbershop” i Mood-gallerian i Stockholm. Pop up-konceptet är en del i apotekskedjans insamling till Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj.

Ny prismodell kan ge ökade värmekostnader

Fjärrvärme Vid årsskiftet inför flera fjärrvärmebolag nya prismodeller. Om inget görs kan de leda till ökade värmekostnader – på nära 30 procent.

Väla vana vinnare – nöjdast hyresgäster för tionde året i rad

Utmärkelse För tionde året i rad så är Väla Centrum det köpcentrum i Sverige med nöjdast hyresgäster. För att nå dit har man satt besöksupplevelsen i fokus med bland annat egna modevisningar.

Snöberedskap – vad säger kollektivavtalet?

Säkerhet Som fastighetsägare och entreprenör är det hög tid att börja planera för vintersäsongens bemanning när det gäller så kallad snöberedskap och kanske också arbete med snöröjning på tak.

Örebrobostäders nya projekt ska hjälpa nyanlända

Lokalvård Det tar i snitt sju år för en nyanländ att komma in på arbetsmarknaden. Det vill det kommunala fastighetsbolaget Örebrobostäder ändra med ett nytt projekt.

Eventuell tv-skatt drabbar Kiruna hårt – mitt under flytten

Kirunaflytt Förslaget om att slopa tv-licensen har lämnats till kulturminister Alice Bah Kuhnke. Går förslaget igenom innebär det ett hårt slag mot Kiruna, som förlorar 130 arbetstillfällen mitt i den omfattande flytten av staden.

Fem nya Purple flag-städer utsedda

Trygghet Maria torg i Helsingborg har fått utmärkelsen Purple flag, efter ett års arbete med att skapa en bättre och tryggare kvällsupplevelse efter klockan 17:00. Även Örebro, Karlskoga, Oskarshamn och Örnsköldsvik har mottagit sina första Purple flag-certifieringar.

Fortsatt uppåt för solceller

Solceller Marknaden för solceller växte med 63 procent under 2016, jämfört med föregående år. Främst handlar det om takanläggningar på kommersiella och offentliga byggnader, enligt ny statistik från Energimyndigheten.

Gröna mötesrum på Umeå kommun

Hållbarhet Umeå kommun installerar just nu solcellspaneler på stadshusets tak. Umeå kommun hoppas minska sin årliga elförbrukning och solcellerna ska ensamt täcka elförbrukningen i samtliga mötesrum på stadshusområdet.

Nu börjar det puttra i Lugnetrondellen

Handel Lugnetrondellen i Varberg börjar vakna till liv. I veckan öppnar de första butikerna och restaurangerna i det 24 000 kvadratmeter stora handelsområdet.

Positiva reaktioner på ny modell av social housing 

Social housing En av tio nya hyreslägenheter som byggs i Göteborgs stad ska ha en hyra på maximalt 1 000 kronor per kvadrat och de ska öronmärkas till sociala kontrakt. Den nya modellen av social housing möts med viss nyfikenhet av såväl byggare som Fastighetsägarna.

När det är sekunder som avgör

Säkerhet En hjärtstartare kan vara avgörande vid en akutsituation, men det krävs också kunskap. Så här kan ett fastighetsföretag arbeta för att rädda liv.

Nu byggs brf:en som valt bort bilen

Bilfritt boende I Upplands Väsby finns snart något så ovanligt som ett flerbostadshus som fått lov att byggas utan tillhörande parkeringsalternativ. Istället är huset fyllt med lösningar för hållbar mobilitet.

Brottsprevention genom stadsutveckling

Säkerhet Trygghet är på väg att bli den nya normen inom stadsutveckling. Stiftelsen Tryggare Sverige visar vägen med sin modell BoTryggt2030 som ett tiotal stora fastighetsbolag redan anammat.

Regeringens tre steg för bättre inomhusmiljö

Inomhusmiljö Idag presenterade bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson tre satsningar som ska leda till bättre inomhusmiljö. Satsningen är en del av det utökade budgetanslag som Boverket fått fram till år 2021.

Förhandling om sänkt grundvattennivå inleds

Miljömål Den planerade tunnelbaneutgrävningen mellan Barkarby och Akalla hänger på ett beslut från mark- och miljödomstolen. Idag inleds prövningen som avgör om Stockholms läns landstings planerade utbyggnad av blåa linjen blir av.

Byggnaders miljöpåverkan i fokus när World green building week inleds

Hållbarhet Idag börjar World green building week där fokus ligger på miljömässigt hållbara byggnader. Bakgrunden är att fastighetsbyggnader står för en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser, något World green building council hoppas kunna belysa och förändra.
Mer förvaltning