Förvaltning

Boklok installerar solceller i samtliga lägenheter

Solceller Boklok utrustar samtliga sina lägenheter med solceller. Satsningen är ett samarbete med Ikea Group och gäller lägenheter sålda från och med oktober 2018.

Ute blir inne när Vasakronan återanvänder

Förvaltning Värden för 42 miljarder kronor går varje år förlorade på grund av ineffektiv materialanvändning. Detta enligt en färsk rapport från Återvinningsindustrierna. Vasakronan arbetar aktivt för en mer cirkulär ekonomi.

Nu ska källarna blomstra

Miljö Under DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm gror - bokstavligen - vad som väntas bli en av de viktigaste trenderna i utvecklingen av framtidens hållbara städer. Den industriella inomhusodlingen i källaren ska producera över 20 ton bladgrönsaker årligen.

Egnahemsbolaget bygger i Göteborg

Bostadsrätter Egnahemsbolaget bygger 66 nya bostadsrätter i Övre Lövgärdet. Det innebär att området få nya bostäder för första gången på 40 år.

Hållbarhetscertififerade stadsdelar

Hållbarhet Att miljöcertifiera sina hus har mer eller mindre blivit en självklarhet för många fastighetsägare. Med Citylab Action går det att hållbarhetscertifiera en hel stadsdel.

Konstnärer hårt drabbade av bostadsbyggande

Kulturverksamhet Höjda hyror och uppsagda rivningskontrakt leder till att många konstnärer står utan lokaler. Det menar konstnärsorganisationen Transit, som nu hoppas på en dialog med fastighetsbolagen.

Atrium Ljungberg satsar på laddplatser

Elbilar Atrium Ljungberg gör en satsning på laddplatser. Under 2018 ska fastighetsbolaget installera 1 000 platser för laddning av elbilar.

Stärkta relationer ger goda affärer

På gång Cecilia Fredholm, kommunikationschef på Stena Fastigheter, är en av talarna på Förvaltarforums seminarium Framtidens Förvaltare den 7 februari på Scandic Continental.

Valfritt underhåll hindrade inte renovering

Fall i rätten Valfritt lägenhetsunderhåll som hyresgästerna själva bekostat förhindrade inte att kök och badrum gjordes om.

Gränbystaden växer

Förvaltning Handelsplatsen Gränbystaden, som drivs och ägs av fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, växer. Under 2017 ökade handelsplatsens butiker och restauranger sin totala sammanlagda omsättning med 5,4 procent till närmare 2,6 miljarder kronor.

Diös utvecklar restauranglokal i Falun

Restaurangutveckling Diös utvecklar lokal åt en ny restaurang i Falun. American take away öppnar i nya lokaler utanför Falangallerian.

Stockholms central har miljöcertifierats

Hållbarhetsstation Stockholms centralstation har fått en uppgradering. Sedan årsskiftet är den 150 år gamla byggnaden miljöcertifierats enligt standarden Breeam In-Use.

Skydda dig mot värsta raset

Det är dags att se upp, som fastighetsägare gäller det att ha koll på sin skyldighet och juridiska ansvar när det gäller takskottning.

Lastcykeln smidigare än firmabilen i Malmö

Firmacykel Firmabilen används bara någon gång i veckan. Hos Malmö Cityfastigheter är det el-lastcyklar som gäller. Så sparas tid genom god framkomlighet och parkeringsbekymmer är ett minne blott.

Inga sprickor i nya fasaden

Renovering De enstegstätade fasaderna gav putsen dåligt rykte. Nu hoppas branschen att riktlinjerna i SPEF:s kvalitetsprogram ”Säker Fasad” ska innebära en återupprättelse.

Ny åtgärd ska ge fler kvinnliga fastighetsskötare

Mångfald HSB har för få kvinnliga fastighetsskötare. För att få bukt med det lanserar man nu projektet Fastighetsservice 4 women tillsammans med bemanningsföretaget TNG och Arbetsförmedlingen.

Riksbyggen testar hyrköp för unga

Bostadsrätt Som ett initiativ för att unga lättare ska komma in på bostadsmarknaden testar Riksbyggen hyrköp av bostadsrätter i Järfälla.

Museer i Stockholm får elbilsladdare

Elbilsladdare Statens fastighetsverk satsar på att installera elbilsladdare vid flera av landets mest välkända besöksmål i en ny satsning med Fortum Sverige. Först ut i satsningen blir Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet.

Nu är det åter dags att energideklarera

Energideklaration Att sätta upp på kom-ihåg-listan för 2018: Boka in besök från energiexpert! För en stor del av landets fastighetsägare är det dags att förnya sin energideklaration. En deklaration som fått utstå en hel del kritik under åren.

Andelstalen gäller inte för finansiering av balkong

Juridik Liten eller stor lägenhet spelar ingen roll. Kostnaden för en balkongrenovering fördelas inte efter andelstal, utan efter faktiskt kostnad per lägenhet.

I Vårgårda lagras solen

Energi El kan också lagras som vätgas. Vårgårda Bo­ städer är på väg att skapa ett sådant system. Ett hyreshus ska bli i princip självförsörjande året runt på solenergi.
Mer förvaltning