Förvaltning

Kommunalt sopmonopol väcker farhågor

Återvinning Miljöminister Karolina Skog har flaggat för att ge tillbaka hela ansvaret för sopåtervinningen till kommunerna. Men ett fullständigt kommunalt avfallsmonopol oroar flera företrädare för fastighetsbranschen.

Stambyte hos Strindberg

Tredje gången gillt. I omgångar försökte brf Blå tornet hitta en entreprenör som kunde hantera den känsliga miljön. Med hjälp av en extern projektledare är man nu i gång.

Höga böter när kontor hyrdes ut som bostäder

Juridik Om kontor ska bli bostäder krävs det bygglov. En fastighetsägare struntade i det och fick böta en halv miljon.

Fastighetsägare investerar i Laholms centrum

Centrumhandel Laholms centrum ska utvecklas för att bättre kunna möta konkurrensen från såväl e-handeln som närliggande handelsplatser. Därför stöttar flera aktörer nu utvecklingen med sammanlagt 300 000 kronor.

Komplexa lösningar i komplex fastighet

Förvaltning Det krävdes över 3 000 olika ritningar, 5 kranar under byggtiden och långt över en halv miljon arbetstimmar för projektet. Nu står SCA:s nya fastighet i Mölndal klar – med en vändhållplats för spårvagnar under fastigheten. Stena Fastigheter har tagit fram ett avancerat driftverktyg för att kunna hantera all information i förvaltningen. 

Därför skippade största byggbolagen SKL:s jätteupphandling

Upphandling Möjligheten att bygga tusentals billiga modulhus åt Sveriges kommuner tilltalade inte de stora byggbolagen.  ”Resursbrist” säger Peab – en av jättarna som valde att inte lämna anbud till SKL.

Ökad kontroll med kodade nycklar

Nytänkt Fastighetsbolaget Diös har lyckats spara tid, skrota papperskvittenserna och fått en säkrare nyckelhantering – med hjälp av QR-kodade nyckelbrickor.

Byggmax etablerar sex nya byggvaruhus

Etablering Byggmax Group siktar på att öppna 8-12 nya byggvaruhus i år. Nu är orterna för sex nya etableringar offentliggjorda.

Högdalen kan få närodlade grönsaker i underjorden

Småskaligt Närodlade grönsaker från Högdalen Centrum. Det kan bli verklighet genom ett nytt projekt som drivs av Citycon, Nya Rågsveds Folkets Hus och Invest Stockholm Business Region.

Fastighetsägare fick ok för att använda drönare

Fick grönt ljus Lindströms fastigheter i Landskrona får använda drönare till att inspektera sina fastigheter. Det har länsstyrelsen i Skåne beslutat.

Kaffesuget kräver fler lokaler

Caféboom Kedjan Wayne's Coffee tror att fikasuget fortsätter. Nu planerar man för att dubbla antalet etableringar i Sverige från dagens 90 till 180 lokaler.

Profi inleder konstsamarbete

Konst Profi Fastigheter har tecknat ett sponsoravtal med Market Art Fair för 2017. Genom samarbetet vill Profi utvidga sitt engagemang inom konst och kultur.

Miljöministern: Sopfusket är oacceptabelt

Miljö Plastsopor eldas upp trots att de sorterats före hämtning. ”Oacceptabelt”, säger miljöminister Karolina Skog, som är rädd att sopfusket skadar medborgarnas villighet att fortsätta material återvinna.

Outsourcing ställer krav

Förvaltning Rädslan att förlora kontrollen är det vanligaste skälet att sköta fastighetsförvaltningen inhouse. Men en prisbelönt KTH-uppsats visar att det finns fördelar med outsourcing – om det görs på rätt sätt.

Andra hand i första hand

I fokus På grund av bostadsbrist och liberalare regler vid uthyrning har andrahandsboende allt mer blivit en del av den ordinarie bostadsmarknaden. Varje år hyrs lika många lägenheter ut i andra hand som i första hand och hyrorna ligger nu på marknadsnivå.

Med närhet som strategi

Porträtt Han skulle bli fysiker i Lund. Men efter att ha ”provat på” att ta över sin pappas fastigheter på 1980-talet var han fast. Björn Bengtsson är fastighetsägaren som ständigt arbetar för nöjdare hyresgäster – nu har han utsetts till Årets Fastighetsägare 2016.

Riksbyggens hållbarhetschef prisad för sitt inflytande

Utmärkelse Riksbyggens hållbarhetschef och flitiga föreläsare Charlotta Szczepanowski har utsetts till "Influencer of the year" av Management events.

Välkänd salladsburk får egen flag store-butik

Uthyrning Känner du igen burken på bilden? Salladsbaren Picadeli har ploppat upp i allt fler livsmedelsbutiker de senaste åren. Nu öppnar företaget en flagship store i Göteborg.

Uppsägning på grund av otydlig information

Fall i rätten När lokaler hyrs ut i andra hand måste hyresvärden ge tillstånd.

Här är Årets Fastighetsägare

Utmärkelse Fastighetstidningens läsare och juryn var eniga. Sölvedals Förvaltnings AB har utsetts till Årets Fastighetsägare 2016.

Borås stadsutvecklingsmodell går på export

Stadsutveckling Framgångsrik modell för stadsutveckling drar nu ut på turné för att sprida kunskap och inspiration.
Mer förvaltning