[ Annons ]

Rudolf Antoni, vice vd och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR.
Publicerat 1 juni, 2017

”En laddad stad krävs för att vinna etablering”

Vad får oss att välja en plats framför en annan? Och vad är det som egentligen avgör vad som är rätt? Om det skriver Rudolf Antoni, vice vd och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR, i sin senaste krönika.

I dagsläget tampas åtta svenska kommuner om var företaget Northvolt ska välja att bygga Europas största batterifabrik. Visionen är en svensk fabrik för litiumjonbatterier, i klass med Teslas Gigafactory vilket skulle ge 2 000 till 3 000 arbetstillfällen.

[ Annons ]

På Northvolts kravlista står tillgång till mark, energi, kompetent arbetskraft och närhet till teknisk forskning. Goda kommunikationer måste också finnas samt förutsättningar att hålla tidsplanen. Det sistnämnda handlar till stor del om att det måste finnas ett smidigt och snabbfotat politiskt styre och ett gott lokalt näringslivssamarbete. Detta kan flera av städerna på listan uppfylla.

Västerås, som för några år sedan vann utmärkelsen Årets stadskärna just för sitt goda samarbete i stadsutvecklingen, är en av kandidaterna. Där hämtade man dessutom nyligen på liknande meriter hem en annan stor etablering i form av Amazon Web Services.

Men när allt annat är lika, varför väljer vi en plats framför en annan? Vad är det som slutligen avgör vad som är rätt plats för en storsatsning som den Northvolt nu planerar?

Frågan kan också översättas från företagsetableringar till en minst lika stor satsning på individuell nivå, nämligen beslutet att flytta till en ny stad. Det är platsen som skapar förutsättningarna för såväl ekonomisk som personlig utveckling. Vilka kvaliteter har den att erbjuda mig? Vilka möten och influenser kan jag förvänta mig? Vad kan man göra där och vem kan jag vara?

Det är frågor som vi alla mer eller mindre medvetet ställer oss när vi står inför beslut om att stanna, flytta från, besöka eller flytta till en plats. Tidningen Fokus rankade nyligen Sveriges bästa kommun att bo i. Stockholm, Uppsala, Varberg och Kiruna toppar i olika storlekskategorier men högst livskvalitet per bostadskrona, det får du i Piteå.

Roligt för Piteå, men eftersom få av oss har valt att flytta dit är det sannolikt annat än livskvalitet per bostadskrona som styr besluten.

Det sägs att 9 av 10 beslut fattas med magkänslan.

Det sägs att 9 av 10 beslut fattas med magkänslan. Jag vet inte om siffrorna stämmer men det ligger mycket i det. Därför tror jag att den plats som är bäst på att väcka känslor är mest attraktiv och vinner i längden.

Listat

Grattis 1
Stort grattis till Västervik som tog hem titeln Årets stadskärna 2017.

Grattis 2
Grattis även till de två andra finaliststäderna Kalmar och Tibro som också har gjort en fantastisk resa.

Stekhett
Ser fram emot sommarens Almedalsvecka där bostads- och stadspolitik är stekheta ämnen.

Det är viktigt att komma ihåg i den allmänna jakten på rankinglistornas pallplatser. Jag är övertygad om att svenska kommunpolitiker behöver bli ännu bättre på att tänka utanför de klassiska faktorer de en gång fick lära sig i skolan.

Om du vill locka nya stora satsningar är det människor du ska attrahera och det gör du med en stadsmiljö som är rik på intryck, kultur, kvalitativa grönområden, mångfald, samt handels- och nöjesutbud.

Om Northvolts ledning vet jag mindre. Men mitt tips är att de lägger till samma faktorer på sin lista. En stad som förstår att utveckla sina kvaliteter är nämligen förutsättning för att de ska kunna stå sig i konkurrensen om arbetskraften.

Rudolf Antoni 
Vice vd och utvecklingschef på Fastighetsägarna GFR

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]