[ Annons ]

Elin Larsson, vice förbundsordförande Centerstudenter och Simon Palme, förbundsordförande Centerstudenter, skriver i sin debattartikel om varför Centerstudenterna kommer att motsätta sig partiets förespråkande av subventionerat bosparande för unga. Foto: Centerstudenter
Publicerat 26 september, 2017

Centerstudenter: ”Bospar för unga gör mer skada än nytta”

DEBATT: Subventionerat bosparande  trissar upp bostadspriser och ger högutbildade ungdomar med rika föräldrar lägre skatt, men utan att nya bostäder byggts eller att unga generellt fått det enklare att få boende. Det menar Centerstudenter som under Centerpartiets partistämma därför kommer att ta ställning mot partiets linje i frågan.

Inför partistämman i Malmö är bostäder ett av Centerstudenters högst prioriterade områden. Bostadssituationen i Sverige är svår, särskilt för unga, som ofta har en lång väg till den handpenning som krävs och inte heller de ködagar som behövs för en hyresrätt. Centerpartiet har också många bra lösningar – bland annat bättre marktillgång, snabbare processtider och mer marknadsmässig hyressättning.

[ Annons ]

Men Centerpartiet driver också sedan länge att staten bör införa subventionerade bostadslån för ungdomar enligt norsk modell.  Det norska systemet med bospar för unga (BSU) är ett system som slår väldigt snett och inte hjälper de som behöver det. Det har främst gynnat ungdomar från socioekonomiskt starka grupper och pressat upp bostadspriserna – utan att det lett till fler bostäder.

Vi har tittat på de utvärderingar som finns av det norska systemet. År 2000 tittade forskaren Lars Gulbrandsen för den norska regeringens räkning på effekterna och konstaterade att det inte går att se något samband mellan sparande i BSU och ens bostadssituation, att det främst är högutbildade som sparar i BSU samt att de som sparar mest – och alltså får störst subvention – är de som kommer från mer välbärgade hem.

Bostadsmarknaden lider av begränsat utbud, inte begränsad efterfrågan. Det kan man inte subventionera sig bort från.

Konsultföretaget Menon Business Economics konstaterade 2012 att BSU trissar upp bostadspriserna, särskilt för små lägenheter. En tredje utvärdering gjordes i en magisteruppsats vid Högskolan i Hedmark 2015, som konstaterar att de studenter som får ekonomiskt stöd från sina föräldrar oftare sparar i BSU. Två doktorander konstaterade i Dagbladet samma år att systemet både ökar klyftor och styr bort sparande från mer produktiva investeringar.

I Norge har subventionerat bosparande alltså lett till att högutbildade med rika föräldrar får lägre skatt och upptrissade bostadspriser, men utan att nya bostäder byggts eller att unga generellt fått det enklare att få boende. Det är knappast en önskvärd utveckling för Sverige, och borde inte vara det för Centerpartiet.

Det grundläggande problemet är att det finns för få bostäder. Bostadsmarknaden lider av begränsat utbud, inte begränsad efterfrågan. Det kan man inte subventionera sig bort från. Det behövs mer byggbar mark, möjlighet att bygga enklare bostäder och en rörligare bostadsmarknad med friare hyressättning. Vad som inte behövs är dyra subventioner som höjer bostadspriserna, ökar klyftorna och göder byggföretagen – utan att det blir några nya bostäder.

 

Simon Palme, förbundsordförande Centerstudenter

Elin Larsson, vice förbundsordförande Centerstudenter

 

Detta är en opinionstext i Fastighetstidningen.
Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Vill du skriva en replik? Hör av dig till redaktionen.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]