Bygg

Lunds kommun utlyser namntävling

Namntävling Två nya områden håller just nu på att utvecklas i sydvästra Lund. Men vad de ska heta är ännu inte bestämt. Därför utlyser kommunen en namntävling som kommer att pågå fram till påsk.

Ulvaeus visar upp Västerviks nya landmärke

Premiärvisning Under en pressträff i Västervik presenterade Björn Ulvaeus tillsammans med Alm Equitys vd Joakim Alm bostads- och konferensprojektet Slottsholmen i Västervik. ”Vi vill att det ska bli en naturlig mötesplats”, säger Björn Ulvaeus.

Möjligt att bygga klimatsmart med betongstomme

Miljöbyggande Ställs rätt krav går det att bygga klimatsmart med betongstommar. Detta enligt en livscykelanalys av forskningsinstitutet RISE. Resultatet tillämpas nu av Riksbyggen.

Skanska underlättar rekrytering med ny byggordlista

Rekrytering Skanska har lanserat en byggordlista på svenska, engelska och arabiska. Syftet är att underlätta för den outnyttjade potential av välutbildade ingenjörer som har svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Örebro testar ny metod – markanvisar till arkitekter

Pilotprojekt Örebro vill rucka på relationen mellan arkitekter och byggherrar. Därför har kommunen startat projektet ”Vi ger arkitekten makten” som innebär att marken anvisas till en arkitekt istället för en byggherre.

Ny rapport: byggbranschen blir jämställd år 2047

Jämställdhet Sett till andelen kvinnor på ledande poster i bygg- och anläggningsbranschen kommer det dröja 30 år innan bolagsledningarna är jämställda. Det visar en rapport från Svevia.

Hyllar kvinnor i byggbranschen med pussy hats

Tar ställning Hatten av, eller snarare på, för de kvinnor som vågar trotsa könsnormer och väljer byggbranschen. Den hälsningen skickar Byggnads idag, och passar samtidigt på att förklara varför förbundsstyrelsen endast består av män.

Här byggs varvsbyggnaden om till studentbostäder

Bygg Älvstranden Utveckling har sålt fastigheten Smedjan till Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS. Här skapas nu 86 nya studentlägenheter i hjärtat av Göteborgs kunskapsintensiva område.

Därför skippade största byggbolagen SKL:s jätteupphandling

Upphandling Möjligheten att bygga tusentals billiga modulhus åt Sveriges kommuner tilltalade inte de stora byggbolagen.  ”Resursbrist” säger Peab – en av jättarna som valde att inte lämna anbud till SKL.

Lindbäcks och NCC vann ramavtal från SKL

Bygg SKL och SKL Kommentus Inköpscentral har genomfört en upphandling av höga bostadshus. Lindbäcks Bygg och NCC har tilldelats ramavtal. De första husen väntas stå färdiga redan i år.

Liljewall arkitekter inrättar forskningsstiftelse

Ny stiftelse Med viljan att främja en hållbar och demokratisk samhällsutveckling har Liljewall arkitekter inrättat en ny forskningsstiftelse. Till stiftelsen kan personer som studerar, arbetar eller forskar inom arkitektur, konstnärlig gestaltning eller hållbar samhällsbyggnad ansöka om medel.

Tystnad – en ny lyxvara

I fokus Förtätning handlar inte bara om yta. En hållbar urban utveckling kräver även goda ljudmiljöer. Experiment med tysta oaser mitt i städerna och skräddarsydd ljuddesign skvallrar om att en genomarbetad akustik blir ett lönsamt säljargument i framtidens städer. 

Smarta vägen till lyckade projekt

Tips Stora projekt som ett stambyte, fasadrenovering eller liknande kräver både kompetens och tid. Därför är sannolikt det viktigaste rådet – ta hjälp! Men det kan ändå vara bra att ha koll på de olika delarna i processen. Här tipsar Andreas Jelleryd, projektledare hos Fastighetsägarna Service, om de värsta fallgroparna och hur du undviker att falla i dem.

Här ökade bostadsbyggandet mest

Bygg Enligt en rapport från Lantmäteriet har 15 av landets 21 län haft en tydlig ökning av bostäder under 2016 jämfört med 2015. Mest ökade Gotlands län där antalet registreringar av nya bostäder mer än fördubblats.

Här är flerfamiljshuset som är självförsörjande på el

Energi En timmes solsken täcker energibehovet under ett dygn i flerfamiljshuset i Schweiz. Svenska ABB står för tekniken.

Bostadsbyggandet upp med 34 procent

Rapport SCB har släppt sin preliminära rapport för bostadsbyggandet i Sverige. Rapporten visar att det under 2016 påbörjades 63 100 nya lägenheter. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2015 då 47 209 lägenheter påbörjades.

Fiktion blir till verklighet 

Stadsutveckling När området Kvarnbacken i Järfälla utanför Stockholm planeras är det fiktiva berättelser om platsen som ska stå till grund för dess utformning. 

Många byggarbetsplatser saknar personalliggare

Personalliggare Enligt Skatteverkets kontroller är det många byggbolag och kommuner som inte följer reglerna om personalliggare på byggarbetsplatser. Slarv, menar Skatteverket. Men Fastighetsägarnas Rikard Silverfur tror istället att det beror på okunskap.
Mer bygg