Bygg

Smickrande solceller

Nytänkt Mångfald, kreativitet och social hållbarhet är några av nyckelorden i byggandet av den nya stadsdelen Vallastaden, väster om centrala Linköping. För att minimera biltrafiken på vägarna bland bostäderna byggs därför gemensamma parkeringshus som ska laddas av solceller. Utmaningen var hur de skulle få plats.

Dubbelt så dyra detaljplaner i Göteborg som i Stockholm

Rapport Enligt en undersökning från Västsvenska Handelskammaren är det nästan dubbelt så dyrt att få fram en bostad i detaljplan i Göteborg i jämförelse med vad det kostar i Stockholm.

De vill bygga 5 000 billiga hyresrätter i tillväxtregioner

Nytt bolag Det nystartade bostadsbolaget Klarabo har som affärsidé att bygga hyresrätter med rimliga hyror i tillväxtorter. Nu går fastighetsprofilerna Bo Forsén och Lennart Sten in i ägarbasen.

Bolagen som ska utveckla Rosendal i Uppsala

Bygg Uppsala kommun har utsett vinnarna i markanvisningstävlingen för Rosendal, etapp III. De vinnande förslagen innehöll flera sociala och gröna lösningar som växthus, appar, gemensahetslokaler och odlingsmöjligheter.

SBB bygger nytt bostadsområde i Falun

Bygg Samhällsbyggnadsbolaget planerar att utveckla ett helt nytt bostadsområde med upp till 1 000 bostäder, samhällsservice och ett parkområde i Falun.

Kollektivism 2.0 

I fokus Svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigast i Europa men oron är stor för att inte hitta ett boende. Kan nya lösningar som kollektiv och en ökad inkludering av unga minska problemen? 

Wallenstam bygger 275 bostäder i Tyresö

Bygg Lägenheterna fördelas på 221 hyresrätter i projektet Allén och 54 bostadsrätter i projektet Terrassen Elva. Inflyttningen är beräknad till 2019.

Här är Årets Stockholmsbyggnad 2017

Utmärkelse Efter att Stockholmarna har fått rösta fram sin favorit i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad står det nu klart att vinnaren av utmärkelsen 2017 blir Modellvillan i Enskede.

Nya Karolinska i Solna kan vinna arkitekturpris

Arkitektur Den nya sjukhusbyggnaden i Solna har nominerats till arkitekturpriset European Healthcare Design Awards 2017. Priset tilldelas ett framtida sjukvårdsprojekt med potential att nå "exceptionella resultat".

Lundbergs investerar i Linden köpcentrum

Handel Linden köpcentrum har varit Norrköpings modegalleria sedan 1977. Nu är det dags för en omfattande renovering och modernisering. Fastighets AB L E Lundberg investerar totalt 100 miljoner kronor i projektet.

Västra station byggs om till restaurang

Bygg På torsdagen beviljades bygglov i stadsbyggnadsnämnden för Västra station i Malmö. Stationen ska byggas om till en restaurang med ett tillhörande sophus som ritats i samma arkitektoniska stil.

Bygg om Göteborg – i Minecraft

Stadsutveckling Stadsbyggnadskontoret i Göteborg har tillsammans med Stadsbibliotekets ungdomsavdelning lanserat en ny utmaning i äventyrsspelet Minecraft.

Så blir nya Sturekvarteret

Stadsutveckling En ny detaljplan för Sturekvarteret i Stockholm är nu klart. Abu Dhabi Investment Authority som tagit fram förslaget vill bland annat lyfta fram Marmorhallarna, rusta upp fasaderna och skapa fler inomhustorg på platsen.

Nu får det bullra mer utanför bostäderna

Buller Mot Boverkets inrådan har regeringen klubbat igenom riksdagens krav på högre bullernivåer i bostadsområden. ”Kommer att underlätta för kommuner”, menar bostadsminister Peter Eriksson.

Ny guide ska göra integrationen enklare för nyanlända arkitekter

Bygg Fem arkitekter har tillsammans samlat ihop goda råd och sina egna berättelser i en guidebok. Tanken är att nyanlända arkitekter enklare ska kunna etablera sig i Sverige med hjälp av boken.

Spara inte på hälsan

Ventilation Ett alltför stort fokus på energibesparing kan riskera de boendes inneklimat. Det anser Britta Permats som är vd för branschorganisationen Svensk Ventilation.

Lösningen fanns redan i huset

Bygg Att dra tilluftskanaler för en FTX-lösning i en äldre fastighet kan vara dyrt och krångligt. Men när Einar Mattsson skulle renovera ett par hus i Sätra visade det sig att lösningen funnits i väggarna sedan husen byggdes på 1960-talet.

Luftiga argument för val av ny ventilation

Bygg Många väljer FX, frånluftsventilation med värmepumpar, vilket ger kortare återbetalningstid. Men ventilationsexperter förespråkar FTX då det ger bättre inomhusklimat. Här är argumenten du behöver ha koll på när det är dags att renovera.
Mer bygg