Bygg

Snabbt och långsiktigt byggande – går det?

Almedalen 2017 Sverige har den snabbaste byggtakten sedan 1960-talet. Frågan är om vi bygger rätt? Det var utgångspunkten för IQ-samhällsbyggnads seminarium under Almedalsveckans tredje dag.

Nya stadskvarter ovanpå spåren skapar jobb

Infrastruktur Enligt en färsk rapport uppskattas överdäckningen av Centralstationsområdet i Stockholm kunna generera 50 000 nya jobb i Stockholmsregionen.

Kostsamt att halka efter i digitalisering

Digitalisering Svensk byggsektor har långt kvar i sin digitala förflyttning med förlorade affärsmöjligheter som konsekvens. Den slutsatsen drar i alla fall Svensk Byggtjänst i en undersökning.

Kommunikationsbristen kostar 20 finlandsfärjor per år

Ekonomi Otydliga anbud och olika information till olika aktörer är exempel på kostsamma kommunikationsmissar i byggbranschen. Svensk Byggtjänst beräknar att branschen årligen kastar bort 40 miljarder kronor på grund av bristande kommunikation.

Smickrande solceller

Nytänkt Mångfald, kreativitet och social hållbarhet är några av nyckelorden i byggandet av den nya stadsdelen Vallastaden, väster om centrala Linköping. För att minimera biltrafiken på vägarna bland bostäderna byggs därför gemensamma parkeringshus som ska laddas av solceller. Utmaningen var hur de skulle få plats.

Dubbelt så dyra detaljplaner i Göteborg som i Stockholm

Rapport Enligt en undersökning från Västsvenska Handelskammaren är det nästan dubbelt så dyrt att få fram en bostad i detaljplan i Göteborg i jämförelse med vad det kostar i Stockholm.

Byggstudenternas budskap mot sexism i branschen

Byggbranschen Studentflakets protest mot machokulturen i byggbranschen applåderas – bostadsministern skickade blommor till initiativtagaren Hannah Leuchovius.

Nya Karolinska vinner internationellt arkitekturpris

Arkitektur Det snart färdigställda sjukhuset Nya Karolinska Solna vinner välrenommerade arkitekturpriset European Healthcare Design Awards i kategorin Future Healthcare Design.

Bygger bostäder på Icas vis

Bygg De före detta Ica-handlarna Ola och Fredrik Thunell har tagit med sig värderingarna från livsmedelsvärlden till sitt nystartade bolag Signum Fastigheter. Nu ska far och son bygga bostäder i Trosa i riktig Ica-anda

De vill bygga 5 000 billiga hyresrätter i tillväxtregioner

Nytt bolag Det nystartade bostadsbolaget Klarabo har som affärsidé att bygga hyresrätter med rimliga hyror i tillväxtorter. Nu går fastighetsprofilerna Bo Forsén och Lennart Sten in i ägarbasen.

Bolagen som ska utveckla Rosendal i Uppsala

Bygg Uppsala kommun har utsett vinnarna i markanvisningstävlingen för Rosendal, etapp III. De vinnande förslagen innehöll flera sociala och gröna lösningar som växthus, appar, gemensahetslokaler och odlingsmöjligheter.

SBB bygger nytt bostadsområde i Falun

Bygg Samhällsbyggnadsbolaget planerar att utveckla ett helt nytt bostadsområde med upp till 1 000 bostäder, samhällsservice och ett parkområde i Falun.

Kollektivism 2.0 

I fokus Svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigast i Europa men oron är stor för att inte hitta ett boende. Kan nya lösningar som kollektiv och en ökad inkludering av unga minska problemen? 

Wallenstam bygger 275 bostäder i Tyresö

Bygg Lägenheterna fördelas på 221 hyresrätter i projektet Allén och 54 bostadsrätter i projektet Terrassen Elva. Inflyttningen är beräknad till 2019.

Här är Årets Stockholmsbyggnad 2017

Utmärkelse Efter att Stockholmarna har fått rösta fram sin favorit i tävlingen Årets Stockholmsbyggnad står det nu klart att vinnaren av utmärkelsen 2017 blir Modellvillan i Enskede.

Nya Karolinska i Solna kan vinna arkitekturpris

Arkitektur Den nya sjukhusbyggnaden i Solna har nominerats till arkitekturpriset European Healthcare Design Awards 2017. Priset tilldelas ett framtida sjukvårdsprojekt med potential att nå "exceptionella resultat".

Lundbergs investerar i Linden köpcentrum

Handel Linden köpcentrum har varit Norrköpings modegalleria sedan 1977. Nu är det dags för en omfattande renovering och modernisering. Fastighets AB L E Lundberg investerar totalt 100 miljoner kronor i projektet.

Västra station byggs om till restaurang

Bygg På torsdagen beviljades bygglov i stadsbyggnadsnämnden för Västra station i Malmö. Stationen ska byggas om till en restaurang med ett tillhörande sophus som ritats i samma arkitektoniska stil.
Mer bygg