Bygg

Hållbara hyresrätter byggs i Lund

Hyresrätter Brunnshög i Lund får 60 nya hyresrätter. Det står klart sedan Tornet Bostadsproduktion vunnit en markanvisningstävling, med hjälp av Tengbom arkitektkontor.

Serneks vann markanvisning i Helsingborg

Nyproduktion Helsingborgs stad utlyste en markanvisningstävling om nybyggnation av bostäder i Mariastaden, strax norr om Helsingborg. Nu är det klar att vinnarna heter Serneke och Kjellgren Kaminsky Arkitekter.

NCC bygger åt Riksbyggen i Täby Park

Nyproduktion NCC har fått i uppdrag att bygga bostadsrättsföreningen Cykelverkstaden av Riksbyggen. Det rör sig om 111 bostadsrätter i den nya stadsdelen Täby Park. Ordern uppgår till cirka 160 miljoner kronor.

Bygglov för 41 lägenheter i Lund beviljat

Nyproduktion Krook & Tjäder har tillsammans med Resona Utveckling AB beviljats bygglov för ett nytt bostadskvarter i Lund. Byggprojektet innefattar 41 lägenheter fördelade inom tre huskroppar och kommer utgöra en välkomnande entré till den nya stadsdelen Solbjer inom Brunnshögsområdet.

Skanska investerar 300 miljoner i Malmö

Stadsutveckling Skanska Sverige investerar 300 miljoner kronor i mark i Malmö. Tanken är att tillsammans med MKB Fastighets och Tornet Bostadsproduktion bygga 4 000–5 000 bostäder i en ny stadsdel vid Jägersros travbana i Malmö.

Serneke bygger 125 lägenheter i Göteborg

Nyproduktion Serneke bygger 125 lägenheter, lokaler och ett äldreboende vid Selma Lagerlöfs torg i Göteborg. Beställare är Framtiden Byggutveckling och ordersumman uppgår till cirka 315 miljoner kronor.

Belatchew Arkitekter och Castellum bygger i Norrköping

Stadsutveckling Det blir Castellum och Belatchew Arkitekter som bygger de nya parkerings- och kontorshuseni Inre hamnen i Norrköping. De 500 parkeringsplatserna hoppas man ska möta behovet från Inre hamnens 900 bostäder stora första etapp.

Grönt ljus för Masthuggskajen

Stadsutveckling Detaljplanen för Masthuggskajen har vunnit laga kraft. Därmed kan byggnationen av 1 300 bostäder och 5 000–6 000 arbetsplatser inledas.

Flest dödsolyckor på byggen

En person dör varje vecka i en arbetsplatsolycka, mest drabbade är byggarbetsplatser. Fackförbundet Byggnads kräver i ett möte med regeringen bland annat hårdare straff för arbetsmiljöbrott. ”En skam för vårat land att så många dör”, säger förbundsordförande, Johan Lindholm

Dyster prognos för byggandet

Byggmarknad Det finns en påtaglig oro för en svag utveckling på byggmarknaden. Det framgår av Industrifaktas konsultpanel, som främst spår en nedgång på nyproduktionen av flerbostadshus.

NCC bygger lägenheter med nära till doktorn

Samhällsfastigheter NCC har tecknat avtal med Hemsö om att bygga Nodhuset i Norrköping; en byggnad i tio våningar med ett flertal olika vårdinrättningar i botten samt 42 hyreslägenheter ovanpå.

”Minst fyra svenska byggnader har liknande fasad som Grenfell Tower”

Brandsäkerhet Okunskap kan vara ett lockande alternativ för Fastighetsägare som vill undvika att åtgärda bristande fasadkonstruktioner. Men okunskap kommer inte vara en godtagbar förklaring efter vad vi lärt oss från brandkatastrofen i Grenfell Tower. Det menar Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Så agerar HSB efter återköpen

Nyproduktion Svenska byggbolag och bostadsutvecklare köpte tillbaka 400 lägenheter under det senaste året. Detta för att rädda bostadsföreningars ekonomi, enligt SVT Nyheter. Enligt HSB kommer detta påverka bolagets framtida bostadsbyggande.

Skanska bygger åt Wihlborgs i Helsingborg

Bygg Skanska bygger ett nytt kontorshus vid Helsingborgs centralstation. Beställare är Wihlborgs Fastigheter och kontraktet är värt cirka 350 miljoner kronor.

Skanska bygger skola i Karlstad

Skolbygge Skanska har kommit överens med Karlstads kommun om att förbereda för en ny F6-skola i Karlstad. Skanska ska inledningsvis genomföra projekteringsarbeten med målet att få ett avtal till stånd om själva byggproduktionen i höst.

Tekniska museet byggs ut – i trä

Bygg Stora Enso och Tekniska museet inleder samarbete. Tillsammans ska de uppföra hållbar byggnad i trä som ska innehålla en interaktiv, digital lär- och testmiljö för vetenskapskommunikation – Wisdome.

Idrotts- och kulturcenter planeras vid Torsplan

Bygg Serneke och KFUM Central planerar ett nytt idrotts- och kulturcenter vid Torsplan i centrala Stockholm. En avsiktsförklaring har undertecknats och ett utvecklingsförslag har utarbetats tillsammans med White Arkitekter.

Humlegården planerar bostäder i Hagastaden

Nyproduktion Stockholms stad har föreslagit markanvisning till Humlegården i Hagastaden. Det handlar om kvarteret Ribosomen som ska innehålla 100 bostäder, med inslag av kommersiella ytor.
Mer bygg