Bygg

Robotar ska snabba på byggandet

Automation Hur kan robotar effektivisera byggprocessen? Det ska professor Lars Pettersson på Skanska ta reda på i ett nytt samarbete med Mälardalens högskola.

Arkitektonisk utmaning när Kungliga operan byggs om

Arkitektur Kungliga operan i Stockholm ska byggas om. Nyligen tilldelades uppdraget arkitektbyrån Ahrbom och Partner som i samarbete med det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter ska ta fram ritningarna till den omfattande renoveringen och tillbyggnaden.

Fler sportstjärnor värvas som ambassadörer till Frösö Park

Tillgänglighet Skidåkaren Zebastian Modin och simmaren Karl Forsman har värvats som ambassadörer till Quality Hotel Frösö Park i hotellets fortsatta satsning på sport och tillgänglighet.

Regeringen vill att Attefallshusen ska bli större

Utredning Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda förutsättningarna för att göra bygglovsbefriade byggnader mer flexibla för uthyrning. Bland annat ser man över om Attefallshusens tillåtna storlek ska utökas till 30 kvadratmeter.

Västerås anordnar än en gång Bygg-VM

Utbildning Den 21 september anordnas Västmanlandsmästerskapen inom bygg och anläggning, Bygg-VM, för att lyfta de elever som går bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet i Västmanland.

Stockholm blir bilfritt för en dag

Stadsutveckling För att ge stockholmarna en uppfattning om hur staden kan se ut med färre bilar kommer biltrafiken att stängas av kring city och Gamla stan under söndagen den 17 september.

Utmanaren

Porträtt En stark drivkraft att visa att det går att bygga snyggt, billigt och kompakt, drev Mernosh Saatchi, entreprenör och grundare av reklambyrån Humblestorm, till att starta bostadsbolaget Popup House. Men idén att bygga med containrar skulle visa sig bli allt annat än enkel att genomföra.

750 nya bostäder i kommande Godisfabriken

Stadsutveckling Totalt sju byggherrar har nu valts ut till att uppföra Gävles kommande bostadsområde Godisfabriken. Sammanlagt 750 bostäder ska byggas på den så kallade Läkeroltomten.

Arbetsgivare träffar rätta kandidater På rätt plats

Integration Det finns ett stort rekryteringsbehov bland arbetsgivare i och med den höga byggtakten i Västsverige. Genom praktikprogrammet På rätt plats kan arbetsgivare träffa erfarna kandidater.

Förråd blev hyresrätter – Rikshem nominerade till Årets Bygge 2018

Nominering Rikshem har omvandlat 350 förråd i området Märsta-området Norrbacka till hyresrätter. Totalt skapades 60 nya lägenheter och företaget har nu nominerats till Årets Bygge 2018.

Ny markanvisningstävling i Vallastaden

Markanvisning Under det pågående bo- och samhällsbyggnadsexpot i Vallastaden öppnar Linköpings kommun nu upp en ny markanvisningstävling. Den här gången gäller det 90 bostäder och sex radhustomter.

Byggnaderna som visas under Open House

Arkitektur Kika in på spelutvecklaren Kings huvudkontor, ta en tur i Bahnhofs serverhall eller gör ett besök i Karolinska Institutets nya aula. Under arkitekturfestivalen Open House öppnas ett femtiotal byggnader i Stockholm upp för allmänheten.

Kopparhuset vinner pris på Fastighetsmässan

Utmärkelse Kopparhuset på Kungsportsavenyen i centrala Göteborg har utsetts till Västsveriges smartaste fastighet på Fastighetsmässan.

Atrium Ljungbergs nya Slussen-projekt

Stadsutveckling Mälarterrassen blir namnet på den nya publika byggnad som ska uppföras vid Södermalmstorg i Stockholm. Atrium Ljungberg har tilldelats en tidig markresarvation för att utveckla förslaget.

Riksbyggen planerar att bygga nya bostäder i Falun

Nyproduktion Riksbyggen planerar att uppföra 140-180 nya bostäder i området Born i centrala Falun. Riksbyggen har köpt byggrätterna av Samhällsbyggnadsbolaget och byggnationen beräknas starta under 2019.

Årstafältet får tre kvarter i trä

Nyproduktion Symbios blir namnet på det projekt som vunnit en markanvisning på Årstafältet av Stockholms stad. Nu ska tre stadskvarter uppföras – nästan helt i trä.

Löfte om inomhusodlad fisk vann byggrätt i Brunnshög

Nyproduktion Brunnshögs mål om minimerad klimatpåverkan var utgångspunkten när markanvisningstävlingen för etapp 1 avgjordes. Bland de vinnande bidragen planeras bland annat produktion av inomhusodlad fisk och jordbruksprodukter inom stadsdelen.

Markinventering gav resultat

Nyproduktion För tre år sedan fick Akademiska Hus uppdraget av regeringen att inventera sin mark för att kunna hitta möjligheter till bostadsförtätning. Uppdraget visade sig bära frukt. Resultatet blev statlig mark för 7 000 nya bostäder.
Mer bygg