Bygg

4 000 bostäder markanvisas i Göteborg

Bygg Göteborgs kommun anvisar drygt 4 000 bostäder på den kommunala marken. Drygt hälften kommer att vara hyresrätter – resterande del blir bostadsrätter och äganderätter.

Rekordmånga studentbostäder byggs i år

Bygg Inte sedan 2002 har nyproduktionen av studentbostäder varit så hög. Under 2017 förväntas närmare 4 000 studentbostäder stå klara, enligt årets lägesrapport om Sveriges studentbostadsbyggande, vilka kan läggas till de drygt 2 500 studentbostäderna som färdigställdes 2016.

Här är arkitektförslagen för Lunds centralstation

Arkitektur Fyra arkitektkontor har lämnat in förslag på hur Lunds nya stationshus kan komma att se ut. Samtliga förslag syftar till att knyta ihop staden med stationsområdet.

Hållbarhetspris till eldsjäl inom energieffektivisering

Utmärkelse Professor Thomas Olofsson har tilldelats ett hållbarhetspris för sitt engagerade arbete med att samverka om frågor kring hållbart byggande. Priset delades ut av Nätverket för hållbart byggande vid årets Storforum i Umeå.

Hägersten får nytt kollektivhus

Nyproduktion Styrelsen i det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder har fattat beslut om att bygga 99 nya hyreslägenheter i Hägerstensåsen i Stockholm. 33 av dem kommer att byggas i ett nytt kollektivhus.

Stena gör om flera lokaler till bostäder i Malmö

Konvertering Många av de nya bostäder som behövs i Sverige finns redan i det befintliga beståndet. Det ska Stena Fastigheter bevisa i år genom att konvertera lokaler och kontor i Malmö till 80 nya lägenheter.

Amazon öppnar datacenter i Sverige

Nyetablering Amazon Web Services, som är en del av den amerikanska nätjätten Amazon.com, kommer att etablera datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Det kunde bolagets vd Andy Jassy berätta under tisdagen.

Wallenstam bygger permanent och tillfälligt i Mölndal

Bygg Wallenstam har fått markanvisning för cirka 230 permanenta bostäder och 90 modullägenheter i centrala Mölndal.

Inglasad park föreslås i Stockholm

Park Ickekommersiella inomhusmiljöer får inte glömmas bort när staden växer. Det anser Utopia arkitekter som därför föreslår en inglasad park på S:t Eriksplan i Stockholm.

Galet glada vinnare av Årets Bygge 2017

Utmärkelse Projektgruppen bakom Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg var på måndagskvällens prisutdelning gränslöst glada över utmärkelsen Årets Bygge.

Lunds kommun utlyser namntävling

Namntävling Två nya områden håller just nu på att utvecklas i sydvästra Lund. Men vad de ska heta är ännu inte bestämt. Därför utlyser kommunen en namntävling som kommer att pågå fram till påsk.

Ulvaeus visar upp Västerviks nya landmärke

Premiärvisning Under en pressträff i Västervik presenterade Björn Ulvaeus tillsammans med Alm Equitys vd Joakim Alm bostads- och konferensprojektet Slottsholmen i Västervik. ”Vi vill att det ska bli en naturlig mötesplats”, säger Björn Ulvaeus.

Så blir det när Oscar får välja

Intervju Oscar Properties är bostadsutvecklaren som genom både nyproduktion och konverteringar skapar bostadsrätter i Stockholmsområdet till priser i det övre segmentet. Vi har träffat bolagets vd Oscar Engelbert – Bonnierättlingen som vill förändra Stockholms stadsbild.

M vill bygga Nordens högsta byggnad

Nytt förslag Moderaterna i Stockholm siktar högt när det gäller byggandet av den nya stadsdelen Loudden i Stockholm. I ett förslag som presenterats av partiet finns skisser på en skyskrapa lika hög som Eiffeltornet.

Margareta Diedrichs tilldelas Svenska kyrkans kulturpris

Arkitektur Intresset för kyrkor har följt Margareta Diedrichs som en röd tråd genom hennes yrkesverksamma liv som arkitekt. Nu tilldelas hon Svenska kyrkan i Göteborgs kulturpris 2016.

Möjligt att bygga klimatsmart med betongstomme

Miljöbyggande Ställs rätt krav går det att bygga klimatsmart med betongstommar. Detta enligt en livscykelanalys av forskningsinstitutet RISE. Resultatet tillämpas nu av Riksbyggen.

Skanska underlättar rekrytering med ny byggordlista

Rekrytering Skanska har lanserat en byggordlista på svenska, engelska och arabiska. Syftet är att underlätta för den outnyttjade potential av välutbildade ingenjörer som har svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

Örebro testar ny metod – markanvisar till arkitekter

Pilotprojekt Örebro vill rucka på relationen mellan arkitekter och byggherrar. Därför har kommunen startat projektet ”Vi ger arkitekten makten” som innebär att marken anvisas till en arkitekt istället för en byggherre.
Mer bygg