Bygg

Lundbergs investerar i Linden köpcentrum

Handel Linden köpcentrum har varit Norrköpings modegalleria sedan 1977. Nu är det dags för en omfattande renovering och modernisering. Fastighets AB L E Lundberg investerar totalt 100 miljoner kronor i projektet.

Västra station byggs om till restaurang

Bygg På torsdagen beviljades bygglov i stadsbyggnadsnämnden för Västra station i Malmö. Stationen ska byggas om till en restaurang med ett tillhörande sophus som ritats i samma arkitektoniska stil.

Ny guide ska göra integrationen enklare för nyanlända arkitekter

Bygg Fem arkitekter har tillsammans samlat ihop goda råd och sina egna berättelser i en guidebok. Tanken är att nyanlända arkitekter enklare ska kunna etablera sig i Sverige med hjälp av boken.

Spara inte på hälsan

Ventilation Ett alltför stort fokus på energibesparing kan riskera de boendes inneklimat. Det anser Britta Permats som är vd för branschorganisationen Svensk Ventilation.

Lösningen fanns redan i huset

Bygg Att dra tilluftskanaler för en FTX-lösning i en äldre fastighet kan vara dyrt och krångligt. Men när Einar Mattsson skulle renovera ett par hus i Sätra visade det sig att lösningen funnits i väggarna sedan husen byggdes på 1960-talet.

Luftiga argument för val av ny ventilation

Bygg Många väljer FX, frånluftsventilation med värmepumpar, vilket ger kortare återbetalningstid. Men ventilationsexperter förespråkar FTX då det ger bättre inomhusklimat. Här är argumenten du behöver ha koll på när det är dags att renovera.

Bostadsbyggandet ökar ytterligare

Prognos Bostadsbyggandet förväntas fortsätta att öka, men det gör också underskottet på bostäder i 3 av 4 kommuner. Det visar en ny prognos från Boverket.

LO-facket in på bostadsmarknaden

Bygg Med en del pengar i kassan har nu även LO-förbunden bestämt sig för att satsa på byggen av nya hyresrätter. – Vi ser det som en bra långsiktig investering, säger Erik Spernaes, vd Bantorget Egendom.

Spaden i marken för 155 nya bostäder för unga

Bygg Nu har de första spadtagen till det bygge som ska resultera i 155 nya hyresrätter för ungdomar i Tullinge tagits. Bostäderna ska vara klara för inflyttning under hösten 2018.

Rapport: Hälften av alla flerbostadshus kan byggas i trä 2025

Trähus Om bara åtta år kan Sverige ha kapacitet att bygga hälften av alla flerbostadshus i trä. Det visar en rapport som kartlagt planerad och pågående kapacitetsökning inom träbyggnadsindustrin.

Kulturkorgen - det nya kulturhuset i Göteborg ritat av Sweco

Bygg Kulturkorgen – ett hus präglat av nyfikenhet, lekfullhet och upptäckarglädje. Så beskriver Sweco Architects det vinnande förslaget för kulturhuset i Bergsjön, Göteborg.

4 000 bostäder markanvisas i Göteborg

Bygg Göteborgs kommun anvisar drygt 4 000 bostäder på den kommunala marken. Drygt hälften kommer att vara hyresrätter – resterande del blir bostadsrätter och äganderätter.

Rekordmånga studentbostäder byggs i år

Bygg Inte sedan 2002 har nyproduktionen av studentbostäder varit så hög. Under 2017 förväntas närmare 4 000 studentbostäder stå klara, enligt årets lägesrapport om Sveriges studentbostadsbyggande, vilka kan läggas till de drygt 2 500 studentbostäderna som färdigställdes 2016.

Kampen om den attraktiva marken

Granskning Erfarenhet, finansiella muskler men även goda kontakter med stadsbyggnadskontorens handläggare krävs. Hälften av antalet anvisade lägenheter de senaste tio åren i såväl Stockholm som Göteborg har gått till de femton största bolagen visar vår granskning.

Attefallsdagen arrangeras för tredje året i rad

Bygg Förre bostadsministern Stefan Attefall har indirekt tilldelats en egen dag hos husutställningen Nybygget. På lördag anordnas Attefallsdagen för tredje året i ordningen.

Förtätningar en utmaning för byggbolagen

Säkerhet 7 av 10 byggföretag uppger att riskerna för omgivningen kommer att öka i takt med förtätandet av större svenska städer. Samtidigt har inte ens 1 av 10 noggrann koll på sina skyldigheter i omgivningshanteringen. Det visar en undersökning från Bergsäker.

Här är arkitektförslagen för Lunds centralstation

Arkitektur Fyra arkitektkontor har lämnat in förslag på hur Lunds nya stationshus kan komma att se ut. Samtliga förslag syftar till att knyta ihop staden med stationsområdet.

Hållbarhetspris till eldsjäl inom energieffektivisering

Utmärkelse Professor Thomas Olofsson har tilldelats ett hållbarhetspris för sitt engagerade arbete med att samverka om frågor kring hållbart byggande. Priset delades ut av Nätverket för hållbart byggande vid årets Storforum i Umeå.
Mer bygg