Bygg

Här är kommunerna som får byggbonus

Bygg Totalt får 199 av Sveriges 290 kommuner dela på 1,8 miljarder i byggbonus från regeringen. Intresset för stödet har ökat sedan förra året. I år har nästan dubbelt så många kommuner ansökt om stödet.

Stuprörstänk riskerar att sänka byggtakten

Bygg Upp till 35 000 färre lägenheter kommer att byggas under en tioårsperiod. Den slutsatsen drar analysföretaget Evidens i en rapport där de granskat troliga effekter av nya lagar och regler som planerar att införas.

Historiska kvarter i Stockholm får nytt liv

Utveckling AMF Fastigheter ska utveckla historiska industrikvarter i stadsdelen Södermalm i Stockholm för mer liv och rörelse.

Midroc och Wingårdh vinner markanvisning i Malmö

Nybygg Med bidraget The Embassy of Sharing vann Midroc Proerty Development och Wingårdh Arkitektkontor den sista centrumtomten i Hyllie.

Fler språk blir en väg in

Byggindustri Genom att erbjuda flerspråkiga IT-verktyg till utrikesfödda kan steget in på den svenska arbetsmarknaden kortas. 

Mimer och NCC bygger med investeringsstöd

Investeringsstöd Totalt 44 nya lägenheter vid kvarteret Lindaren i Västerås kommer att ha hyror som ligger en tusenlapp lägre än normalpriset i området. Den lägre hyran möjliggörs genom ett statligt investeringsstöd.

Logistikbyggandet slår rekord

Bygg Analysföretaget Colliers har kartlagt antalet kvadratmeter logistikfastigheter som färdigställts under 2017. Nybyggnationen under året har varit den högsta som uppmätts sedan företaget började mäta 2002.

Stadsarkivet i Liljeholmen får nya lokaler

Nybygg Stockholms Stad har fått i uppdrag att utveckla nya lokaler för Stadsarkivet. BTH Bygg vann upphandlingen.

Tvärfackligt samarbete bakom nytt centrum för idrott och kultur i Knivsta

Passivhus Den passivhuscertifierade anläggningen i Knivsta kommer husera idrottshallar, ishall och gemensamma kommunikationsytor och är kommunens hittills största byggprojekt.

Ombyggnation i Örebro ledde till 20 nya jobb

Ombyggnation När stadsdelen Vivalla i Örebro skulle byggas om såg Örebrobostäder en möjlighet att ge människor en fot in på arbetsmarknaden.

Fjärrvärmejätte valde bergvärme

Bygg Ibland möter fjärrvärmen ordentlig konkurrens. Till den nya stadsdelen i norra Sigtuna blev det istället en energilösning med solvärme och bergvärmepumpar. Det blev billigare, trots att det finns fjärrvärme i närområdet.

EIB finansierar svensk nybyggnation

EU-finansierat Europeiska investeringsbanken lånar ut 550 miljoner kronor till Stockholms kooperativa bostadsförening. Lånet, som ska finansiera fyra miljöklassade nyproduktionsprojekt i Stockholm, blir därmed det första som EIB ger till ett svenskt bostadsföretag.

NCC:s koncernchef får lämna

Stuvar om NCC ska öka fokus på bygg- och anläggningsverksamheten. Första steget blir att nuvarande vd och koncernchef Peter Wågström får gå och bolagets chefjurist Håkan Broman tar över tills vidare.

HSB byggstartar med tidskapsel

Byggstart HSB planerar 52 utrymmeseffektiva lägenheter i Luleå. Istället för det traditionella första spadtaget invigs byggnationen istället med nedgrävningen av en gemensam tidskapsel.

Vi tittar in i Vallastaden

Boexpo Vallastaden är ett under av småskalighet, flexibilitet och mångfald. På en bomässa koncentreras samtidens drömmar och ideal om boendet. Några av de tidigare utställningarna har under lång tid framåt präglat hur vi bygger bostäder. Följ med när vi försöker hitta vår tids bild av hemmet i Vallastadens gytter av intryck.  

Nationalmuseum öppnar för smygtitt

Renovering Nationalmuseum i Stockholm har sedan 2014 genomgått en omfattande renovering. På lördag smygöppnas dörrarna för allmänheten.

Peab rustar upp Södra Älvsborgs sjukhus

Upprustning Peab kommer bygga om samt bygga till Södra Älsvborgs sjukhus i Borås. Projektet förväntas vara klart under 2021.  

Nya smarta stadsdelen Ebbepark är på banan

Smart stadsdel Det första digitala spadtaget för Linköpings nya stadssatsning Ebbepark är avklarat. Därmed är projektet med utvecklingen av den gamla företagsparken i gång.
Mer bygg