Bostadsrättsföreningen som ska drivas av solen

Från E.ON Två bostadsfastigheter i norra Stockholm drar blickarna till sig, men inte i första hand på grund av den unika arkitekturen. Genom att installera solceller på fastigheternas fasad görs en storsatsning för att försörja fastigheterna med förnybar energi från solen.


Uppe på en höjd i Järfälla tornar bostadsrättsföreningen Aspnäs upp sig. Två ståtliga huskroppar som i folkmun kallas för Bananhusen, efter deras kurvade form. Brf Aspnäs består av totalt 530 lägenheter och förutom två bostadshus har föreningen ett annex samt ett generöst garage med plats för 360 bilar.

En miljömedveten förening

Morgan Jemtsveden är ordförande i föreningen och berättar att idén om att producera egen förnybar energi till fastigheterna och profilera Brf Aspnäs som en miljömedveten förening har funnits länge.

– Eftersom husen ligger uppe på en höjd känner man vinden nästan året om. Jag har ofta tänkt tanken att man i princip skulle kunna ha haft ett eget vindkraftverk, men såklart är det svårt i ett tätbebyggt område. Solen lyser ju även den, så därför valde vi att använda oss av solenergi för våra hus, säger han.

Solceller längs fasaden istället för på taket

Bostadsrättsföreningen har länge haft E.ON som elleverantör och det föll sig naturligt att inleda en diskussion med E.ON för att se vilka möjligheter som fanns för att börja producera egen solel. En vanlig bild många har av solenergi när det kommer till hus och solpaneler är att man installerar solceller på taket, men Brf Aspnäs har valt en annan väg.

– Det är väldigt mycket ojämnheter på våra tak med hisschakt som går upp och när vi tittade på möjligheterna för att lägga solceller på taket kom vi fram till att det inte skulle gå, berättar Morgan Jemtsveden.

Det fastigheterna har är istället två stora gavlar i direkt söderläge. Tillsammans med E.ON tog man fram ett förslag på hur ytan kunde användas till solceller.

En naturlig del av huset

– Det första som slog mig när vi fick se ritningarna och skisserna för hur det skulle se ut var hur snyggt det såg ut. Solcellerna kommer att vara en del av huset och flyta samman med resten av fasaden på ett naturligt sätt. Sen blir det även tydligt ut mot omvärlden när man ser solcellerna. Det visar att vi är en miljömedveten förening som producerar vår egen el, säger Morgan Jemtsveden.

En del av en långsiktig plan

Under våren 2018 kommer fasaderna att kläs med solceller. Arbetet är ett led i en plan för att få ned elkostnaderna i föreningen.

– Vi är storförbrukare av el eftersom vi är en stor förening. Att installera solceller ser vi som en investering för att på sikt få ner kostnaderna och samtidigt göra en insats för miljön. Eftersom vi tänker långsiktigt känns det tryggt att genomföra projektet tillsammans med E.ON. Det är ett gediget företag som kommer att leva kvar länge, avslutar Morgan Jemtsveden.

Företagen som förnyar Sverige

Senast år 2025 lovar E.ON att all energi som erbjuds ska komma från förnybara och återvunna källor, som bland annat sol, vind och vatten. Att hjälpa företag att ställa om till förnybar energi är en viktig del i det arbetet.

Besök oss på eon.se/foretag.

Sponsrat innehåll från E.ON
Annons