[ Annons ]

Efter ett och halvt år har hälften av hyresgästerna anslutit sig till en bilpool som Byggvesta erbjuder de boende i kvarteret Fullriggaren i Malmö. Samtidigt har efterfrågan på parkeringsplatser i garaget minskat.
Publicerat 6 mars, 2013

Bilpool i Malmö blev succé

Efter ett och halvt år har hälften av hyresgästerna anslutit sig till en bilpool som Byggvesta erbjuder de boende i kvarteret Fullriggaren i Malmö. Samtidigt har efterfrågan på parkeringsplatser i garaget minskat.

I kvarteret Fullriggaren i Västra Hamnen i Malmö har alla boende i områdets 600 lägenheter möjlighet att ansluta sig till bilpool genom sin hyresvärd. Byggvesta var bland de första att kunna erbjuda det. Nu har man ett och ett halvt års erfarenhet och intresset har varit riktigt stort berättar Kjell Ehrlin, förvaltare på Byggvesta:

[ Annons ]

– Senast jag kollade hade 50 procent av hyresgästerna anslutit sig till poolen. Vi hade hoppats på kanske en tredjedel, så det har varit över förväntan. Intresset har ökat stadigt sedan inflyttningen, så kanske når vi 70 procent av hyresgästerna så småningom.

– Jag vet hyresgäster som beslutat sälja bilen när de flyttade till oss, berättar han.

Själva bilpoolen drivs av Sunfleet, som Byggvesta köper tjänsten av. Bidragande till framgången har säkert varit att Byggvesta använt bilpoolen i sin marknadsföring.

I anslutning till hyreshuset finns två bilar. I ett garage några hundra meter bort finns ytterligare ett tiotal bilar. Pelle Husvall flyttade in i området i slutet av 2011 och är medlem i poolen. Hans res-vanor är radikalt annorlunda utan egen bil.
– I fjol använde jag bilpoolen tre gånger. Annars blir det helst tåg, det är bekvämare.

Körkostnaden per mil med bilpoolen är högre än med egen bil, men eftersom bilresorna blir få, så har vinsten varit rejäl. Pelle Husvall räknar med att egen bil hade kostat 3 500 kronor i månaden.

Tillgängligheten till bilpoolen verkar tillräcklig. På vardagarna finns det i princip alltid bilar lediga har han noterat. Behöver man bil på helgerna bör man boka i tid, då de är betydligt mer utnyttjade. En kanske oönskad effekt av bilpoolen är att Byggvesta, trots lägre parkeringsnorm, inte lyckats hyra ut alla p-platser.
– Vi har 59 platser i garaget, men vakansgraden är lite högre än vi önskar, säger Kjell Ehrlin.

Även hos HSB som har två hyresfastigheter i området finns liknande erfarenheter:
– En tredjedel av p-platserna står tomma, än så länge, säger Tom Wilkinson vid HSB Malmö.

Han tror dock att det kan tillkomma bilar, då det finns hyresgäster som hyrt platser i andra garage.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]