Låt inte ren okunskap förpesta luften. Se till att de boende har kunskap om hur ventilationen fungerar. Här är tips för ett fungerande ventilationssystem.
Vart sjätte år ska ett hus med F-ventilation (fläktventilation där frånluftsflödena är fläkt-styrda) genomgå OVK (Obligatorisk ventilationskontroll). På den tiden hinner det allt som oftast bli fel på husets ventilation. Någon har satt in fel typ av fläkt, någon har tejpat igen inluftsventilerna…
Lika svårt som att få det rätt – lika lätt är det att ställa allt på ända. Följden kan bli höga driftskostnader och risk för ohälsa för de boende. Se därför till att alla boende får information om ventilationens funktion eller instruktion om skötsel.
1. Välj rätt fläkt
Ett vanligt problem är att någon monterat en spisfläkt (med motor) där det tidigare satt en spiskåpa (utan motor). Troligen kommer det att lukta os i badrummet. I värsta fall får grannarna in ditt matos.
2. Stäng inte
Det är inte ovanligt att fönsterventiler (som också kallas spaltventil, karmventil eller springventil) stängs för att man upplever drag. Men effekten blir ofta den motsatta. Luften ska in i alla fall och man får ”tjyvdrag” lite här och var.
3. Hindra inte värmen
Skruva inte upp värmen nere i undercentralen bara för att det klagas på värmen. En soffa eller ett bord framför ett element hindrar effektivt den varma luften från att stiga uppåt. Istället får kall luft fritt fram att rasa ner från fönstret. Dragigt och kallt.
4. Låt luften cirkulera
Innerdörrar ska inte vara helt täta så att luften kan cirkulera. Luften ska komma in i vardags- och sovrum och sugas ut på toaletten och i köket.
5. Enkelt test
Kolla funktionen enkelt! Håll en bit toapapper mot frånluftsventilen i kök eller badrum. Fastnar pappret är suget okej.
6. Rengör ofta
Skruva inte själv på ventilens inställningsläge. Då ändras hela balansen. Överlåt det jobbet till en fackman. Men rengör både ventil i badrum och filter i spiskåpa.